Barcelona

Joan Saura deixa la primera línia política després de 30 anys de dedicació exclusiva

La trajectòria política de Saura comença a l'Hospitalet de Llobregat l'any 1979, on va ser regidor durant 12 anys pel PSUC. El 1988 és elegit diputat al Parlament de Catalunya i és portaveu del grup parlamentari d'Iniciativa des del 1993. Però Saura també va participar en la política espanyola com a diputat al Congrés en les dues legislatures amb governs del Partit Popular. Joan Saura va participar en el procés fundacional d'Iniciativa per Catalunya, i al novembre del 2000 va ser escollit president d'ICV. Al juny del 2002 es tanca l'acord electoral amb Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), i posteriorment amb Els Verds-Esquerra Ecologista.

Actualitzat
Saura ha encapçalat la formació ecosocialista en els tripartits de Pasqual Maragall i José Montilla, ha estat un pilar bàsic per a la reedició del govern d'esquerres i un dels principals exponents de les polítiques progressistes i de sostenibilitat del govern. En l'última legislatura va ser conseller de Relacions Institucionals i Participació, i des del 2006 es va encarregar de la cartera d'Interior, fruit del nou pacte de govern tripartit amb Montilla. Les seves competències en Relacions Institucionals el van implicar en negociacions amb l'Estat per a la reforma de l'Estatut i els traspassos de competències. En el seu haver quedarà el fet d'haver aconseguit l'assumpció per part de la Generalitat de les competències de Rodalies i la Inspecció de Treball.

Però ha estat la Conselleria d'Interior la que més controvèrsies ha generat i des d'on s'han desencadenat divereses polèmiques, com per exemple la limitació de velocitat a 80 km/h als accessos a Barcelona -amb l'objectiu de frenar la contaminació- o les càmeres de videovigilància a les comissaries dels Mossos per eradicar les males pràctiques en el tracte als presos. De fet, la relació amb els Mossos d'Esquadra ha estat molt complicada, amb moltes crítiques per part dels sindicats i de la mateixa direcció de la policia. Les darreres manifestacions contra el Pla Bolonya i l'actuació policial van marcar un distanciament gairebé definitiu entre conselleria i policia, malgrat que ha estat Saura qui ha completat el desplegament dels Mossos arreu del territori català.



NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut