Madrid

Els entrebancs d'una visita històrica

Moratinos assisteix a la tercera trobada ministerial del Fòrum del Diàleg creat el 2004 pels governs d'Espanya, el Regne Unit i Gibraltar amb l'objectiu d'avançar en la cooperació local, deixant de banda la disputa per la sobirania de la colònia. Precisament aquesta darrera qüestió és la que ha fet perillar la presència de Moratinos a Gibraltar les darreres hores, després que Espanya va decidir incloure en una llista d'hàbitats naturals una zona d'aigua de l'est del penyal. Finalment, un acord tancat divendres entre Gibraltar, Madrid i Londres ha permès desactivar el perill del boicot a Moratinos.

Actualitzat
La visita de Moratinos a Gibraltar i la celebració del Fòrum va penjar d'un fil fins a l'últim moment, després que el ministre principal del penyal, Peter Caruana, va advertir el7 de juliol que un nou escull relacionat amb la disputa de la sobirania de les aigües que envolten el penyal estava complicant la celebració de la trobada. Segons el "Gibraltar Chronicle", Caruana considera que l'acord aconseguit divendres entre Madrid, Londres i Gibraltar que ha permès la celebració de la trobada s'ajusta a les "línies vermelles" que ell havia marcat i "neutralitza qualsevol possibilitat que Espanya hagués guanyat en relació amb la sobirania, jurisdicció i control" de les aigües que envolten el penyal.

Un dels acords que s'estava negociant era un conveni sobre cooperació marítima i mediambiental que permetria que, en cas d'accident, els equips de salvament espanyol poguessin actuar en aigües que Gibraltar reclama com a britàniques, sense que això suposi que el penyal i el Regne Unit renunciïn a exercir-hi la seva jurisdicció. Ni Espanya, ni el Regne Unit ni Gibraltar han precisat quin tipus d'acord van aconseguir per superar l'escull de què parlava Caruana ni quins convenis es pactaran.
 
L'escull que segons Caruana estava obstaculitzant la celebració del Fòrum sorgeix de la decisió d'Espanya d'incloure en una llista europea d'hàbitats naturals un entorn denominat "estret oriental", que engloba les aigües que envolten el penyal. La Comissió Europea, a instàncies del govern espanyol, va incloure en aquesta llista el 12 de desembre aquest nou entorn que ocupa un total de 23.642 hectàrees.
Anar al contingut