Madrid

El nadó de Dalillah ha mort per un "terrorífic error mèdic", segons el Gregorio Marañón

L'Hospital Gregorio Marañón ha reconegut que el fill de la primera víctima mortal de grip nova Espanya ha mort per un "terrorífic error". El personal d'infermeria va administrar al nadó, que va néixer per cesària a les 28 setmanes, l'alimentació per via venosa en comptes de fer-ho per via nasogàstrica. Els òrgans d'un nadó prematur, encara poc desenvolupats, no tenen capacitat per assimilar els aliments per aquesta via. Els metges se'n van adonar, però ja era massa tard per fer-hi res. La infermera i l'auxiliar responsables del cas estan apartades del servei de manera cautelar.

Actualitzat
Els facultatius van fer una cesària a la mare del nadó poques hores abans que es morís. La noia, de 20 anys, estava en coma i tenia una pneumònia provocada pel virus de la grip nova. En aquell moment, el seu marit ja va denunciar públicament la desatenció de Dallilah i va anunciar que emprendria accions legals per la seva mort, perquè els metges l'havien vinculat a l'asma i, en canvi, la família ho desmentia amb l'argument que era esportista i feia atletisme. Després es va saber que el petit no havia contret la malaltia, segons va confirmar la Comunitat de Madrid.

L'Hospital Gregorio Marañón assumeix totes les responsabilitats i diu que no hi ha "excuses" ni justificacions per al que ha passat. "És una negligència molt greu", perquè estava perfectament "especificat", però per un "error el professional es va equivocar" en administrar-li l'alimentació, ha explicat el director gerent del centre, Antonio Barba Ruiz de Gauna.

El nadó havia nascut prematurament i evolucionava bé. Cap a les nou del vespre de diumenge, se li va administrar l'alimentació per la via incorrecta. Els metges van adonar-se de l'error al cap d'una hora i immediatament "es van activar tots els protocols i es va intentar netejar-li la sang". El petit ha mort aquest dilluns. L'hospital ha obert una investigació interna per aclarir els fets, que portarà la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid. De moment, com a mesura cautelar, han quedat apartades del servei la infermera i l'auxiliar responsables del nen.

La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, ha lamentat la mort del petit i ha traslladat el seu condol a la família. Per la seva banda, el Consell General d'Infermeria ha anunciat que estudiarà el cas "amb total transparència i sense corporativisme" amb l'objectiu de depurar responsabilitats i que s'apliqui "el codi deontològic i tot el pes de la llei" a les persones responsables. En canvi, el Col·legi Oficial de Metges de Madrid ha afirmat que només portaran el cas a la Comissió Deontològica si la família presenta denúncia contra els facultatius de l'hospital.

El sindicat CCOO ha assegurat que la persona que va donar el menjar a la criatura per la via incorrecta no tenia experiència en nadons prematurs i estava fent una suplència. Tot i que té la carrera acabada i que treballava acompanyada d'una infermera, en el moment dels fets va haver d'actuar sola perquè l'altra dona va haver d'anar a atendre una emergència. Comissions Obreres assegura que la situació del personal al Gregorio Marañón és caòtica "per l'afany privatitzador del govern" d'Esperanza Aguirre i ha destacat que en algunes comunitats "no pots contractar ATS sense experiència, per molta carrera que tinguin".

També la UGT ha considerat imprudent que el director de l'hospital hagi parlat de negligència i ha reclamat que abans es faci una investigació a fons dels fets.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut