Madrid

Salgado anuncia que l'Estat elevarà fins a 11.000 milions la partida addicional del finançament

El govern espanyol ha presentat el nou model de finançament que dedicarà el 80% del total dels recursos totals als serveis públics fonamentals "en una quantia per càpita igual per a totes les comunitats autònomes", segons ha explicat la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado. El nou model aportarà una quantitat superior a 11.000 milions d'euros per recursos addicionals en quatre anys. El nou model incrementa la recaptació de l'IVA, IRPF i els impostos especials per cada comunitat. El 75% de la recaptació en cada comunitat autònoma es col·locarà en una "bossa comuna" on també hi haurà una aportació del 5% de l'Estat. El 25% de la recaptació d'impostos serà per a cada comunitat. Salgado també ha assegurat que Catalunya tindrà un finançament per sobre de la mitjana.

Actualitzat
La proposta es presentarà dimarts, el 15 de juliol, al Consell de Política Fiscal i Financera. El nou model, si s'aprova, es començarà a aplicar el 2009 i es posarà en funcionament de manera gradual fins al 2012, quan s'hi haurà aportat la quantitat addicional

El nou model presentat preveu dedicar el 80% dels recursos totals del finançament a garantir els serveis públics bàsics - sanitat, educació i serveis socials- amb una dotació igual en totes les comunitats autònomes en relació amb el sistema per càpita. Per Salgado, el nou sistema redueix "substancialment les diferències en el finançament per càpita, que actualment són de 40 punts, i es passarà a menys de 30".

El nou sistema de finançament estableix un nou sistema de repartiment dels impostos. Cada comunitat podrà disposar del 25% de les recaptacions d'impostos al seu territori. El 75% de la recaptació en cada comunitat autònoma es col·locarà en una "bossa comuna" on també hi haurà una aportació del 5% de l'Estat. De cada euro addicional, se'n distribuirà el 0,75% entre totes les comunitats. Segons Salgado, això farà que sigui un sistema "més solidari".

El model també inclourà dos nous fons de convergència autonòmica que aportarà l'Estat per reduir la diferència entre les comunitats autònomes: fons de competitivitat i un altre de cooperació, per facilitar la convergència entre els nivells de renda dels habitants.

Segons ha explicat la vicepresidenta, el nou model vol posar solució al fet que el sistema actual, en vigor des del 2004, "no recull els increments de població i no garanteix els recursos públics necessaris". Per Salgado, el principal dèficit és que "no podia actualitzar-se perquè no fa mencions explícites a la població", tot i que la població espanyola ha crescut en més de 6 milions de persones, i 1.256.000 persones en el cas de Catalunya. Segons Salgado, aquest sistema també era "molt poc transparent" perquè les comunitats "van començar a saber els recursos que els dotava el 2004, quan el PSOE va accedir al govern".
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut