Madrid

Viquipèdia perd voluntaris per primera vegada

L'enciclopèdia lliure més important de la xarxa perd col·laboracions per primera vegada des de la seva fundació. Els voluntaris cada vegada hi dediquen menys temps i la proporció d'articles destacats experimenta una tendència a la baixa. Actualment, Viquipèdia és la setena pàgina més visitada pels usuaris a nivell mundial.

Actualitzat
El clima de recessió global també afecta la Viquipèdia. L'enciclopèdia lliure virtual per excel·lència, Viquipèdia, perd voluntaris i col·laboracions. Un estudi quantitatiu realitzat per la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid destaca que no només ha disminuït el nombre de redactors, sinó que aquests cada vegada dediquen menys temps a escriure i revisar els articles. Malgrat que la producció i revisió d'articles és completament lliure, des de fa dos anys s'ha estancat en les deu versions principals de Viquipèdia.

Després de sis anys de creixement exponencial des del seu llançament (2001), l'any 2007 el nombre de voluntaris desertors (uns 20.000 mensuals en la versió anglesa) va superar els de col·laboradors novells (uns 15.000 mensuals). El més important, però, és la tendència a l'eixamplament d'aquesta diferència, que creix cada vegada més ràpidament, tal com apunta l'investigador Felipe Ortega en la seva tesi doctoral.

L'estudi universitari, titulat "Wikipedia: A quantitative analysis", posa de manifest l'enorme desigualtat entre els mateixos voluntaris. Per exemple, en les deu versions més importants de l'enciclopèdia (anglès, alemany, francès, polonès, japonès, holandès, italià, portuguès, espanyol i suec), el 10% dels editors realitza fins al 90% de les contribucions. Això significa que la producció d'aquest 10% és 100 vegades superior a la del 90% restant. La URJC també destaca la curta estada dels voluntaris, ja que de mitjana hi contribueixen tan sols un any.

Un altre factor que explicita la frenada de l'enciclopèdia més rellevant de la xarxa és la baixa proporció d'articles destacats, aquells que són sotmesos a una revisió exhaustiva per part de la comunitat de voluntaris i que obtenen un alt percentatge de vots positius respecte a la seva qualitat. Així, només un de cada 1.100 articles és destacat, i cadascun requereix un període de tres anys per assolir aquesta distinció.

La magnitud del fenomen Viquipèdia, però, és del tot inqüestionable. En aquest estudi, per exemple, s'han processat més de 300 milions d'actualitzacions sobre 20 milions de pàgines viqui realitzades per uns 2,5 milions d'usuaris registrats. Només per a la versió anglesa, el volum d'informació tractada ocupa més de 2,2TB (uns 494 DVD). Actualment, Viquipèdia s'ofereix en 260 idiomes i és la setena pàgina més visitada de la xarxa. Tanmateix, l'eufòria inicial s'ha dissipat en poc temps i l'enciclopèdia inicia una etapa d'incertesa amb molts reptes sobre la taula.
Anar al contingut