Barcelona

Castells diu que per primer cop estan en condicions de tancar el finançament

Per primer cop el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha dit que la Generalitat està en condicions d'arribar a un acord sobre el finançament tot i que no concreta si estarà a punt pel 15 de juliol. El conseller d'Economia afirma que hi ha hagut avenços importants en la negociació del nou finançament amb el govern espanyol. Malgrat tot, Antoni Castells subratlla que encara falten concrecions essencials en el model, entre aquestes el compliment del principi d'ordinalitat, i demana prudència a totes les parts.

Actualitzat
"Jo crec que estem en condicions d'arribar a un acord que fa setmanes ens hauria semblat difícilment assumible." Amb aquestes paraules, Antoni Castells ha trencat el silenci mediàtic dels últims dies al voltant de les negociacions sobre el finançament per donar el missatge més positiu fins ara sobre les possibilitats d'arribar a un acord amb el govern espanyol.

Segons el conseller d'Economia, "és evident que en les últimes setmanes s'ha produït un avenç important en les posicions de la negociació, tant pel que fa al model com a la quantia". Tot i així, el govern català no canta victòria i avisa que encara s'han de superar els últims esculls, com per exemple, fer respectar el principi d'ordinalitat, que recull l'Estatut i que implica que Catalunya, un cop aplicats els mecanismes de solidaritat interterritorial, no perdi posicions en el rànquing de rendes per càpita de les comunitats autònomes, i que no quedi per sota, fins i tot, de les comunitats que són receptores de recursos solidaris.

Castells ha subratllat que si no se superen aquests últims obstacles, el govern de la Generalitat no podrà firmar: "No està fet l'acord i podria no haver-n'hi si en qüestions rellevants no arribéssim a posar-nos d'acord."

Més enllà de l'ordinalitat, Castells no ha volgut detallar, per salvaguardar la discreció que requereix tota negociació, cap altra condició de les que el govern català considera "sine qua non" per sumar-se a l'acord, però sí que ha dit que hi ha pendents algunes qüestions referent a la quantitat de diners i, sobretot, al model.

Per Castells, el més important és el model, ja que ha de ser el que ens permeti "veure fins a quin punt es compleix l'Estatut".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut