Urumchi

El president xinès no assistirà a la cimera del G-8 pels enfrontaments violents entre ètnies a Xinjiang

El president xinès no assistirà finalment a la cimera del G-8 perquè ha hagut de tornar ràpidament al seu país pels enfrontaments violents entre ètnies a la regió de Xinjiang, que han causat centenars de morts. L'exèrcit xinès ha pres el control de la capital, després que milers de persones de l'ètnia majoritària, la han, han sortit armats amb pals i matxets, clamant venjança contra els uigurs, la minoria musulmana. El govern xinès ha decretat el toc de queda a la zona i els portaveus uigurs denuncien que els militars estan entrant a casa seva en plena nit i fan centenars de detencions arbitràries. Des de l'esclat de la revolta, diumenge passat, hi ha hagut 156 morts i 1.500 detinguts.

Actualitzat
El president xinès, Hu Jintao, ha abandonat aquest dimecres de sobte Itàlia, on havia viatjat per participar en la cimera del G-8, i ha posat rumb a la Xina a causa de les fortes protestes a la regió de Xinjiang (al nord-oest del país),  segons ha confirmat un diplomàtic de l'ambaixada xinesa a Roma.

Hu va arribar a la capital italiana diumenge passat amb motiu d'una visita d'estat convidat pel seu homòleg, Giorgio Napolitano, i durant la seva estada al país europeu es va reunir també amb el primer ministre, Silvio Berlusconi, així com amb líders parlamentaris de cara a impulsar les relacions bilaterals, segons ha informat l'agència de notícies Xinhua.

Però l'escalada en les protestes a Urumchi, on han mort 156 persones en enfrontaments entre ciutadans de l'ètnia han i de l'ètnia uigur, ha obligat Hu cancel·lar la seva participació en la reunió de les principals economies del món. També ha cancel·lat també el seu viatge a Portugal, previst per al final de la cimera.

Tot i això, una delegació xinesa continuarà a Itàlia per participar en la reunió a L'Aquila, on està previst que el G-8 presenti un fons d'entre 10.000 i 15.000 milions de dòlars per combatre la fam al món, segons va declarar ahir el primer ministre d'Itàlia, Silvio Berlusconi, en una roda de premsa.

Amb motiu dels disturbis de diumenge a Xinjiang, les autoritats de la regió van imposar el toc de queda a Urumchi entre les 21.00, hora d'allà, de dimarts i les 08.00 hores i es portaran a terme "controls de trànsit" durant aquestes hores amb la finalitat d'evitar nous enfrontaments entre ciutadans hans i uigurs.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut