Moscou

Obama i Medvédev inicien el desgel de les relacions entre els EUA i Rússia

Barack Obama i Dmitri Medvédev han obert oficialment una nova etapa en les relacions entre els Estats Units i Rússia. En una reunió de quatre hores al Kremlin, els presidents nord-americà i rus han posat les bases per firmar aquest mateix any un acord de desarmament nuclear i un altre per permetre el pas de les tropes nord-americanes per territori rus, per anar cap a l'Afganistan. També han pactat convocar una cimera sobre seguretat nuclear l'any que ve als Estats Units. On hi ha hagut més discrepàncies ha estat en el projecte d'escut antimíssils nord-americà, encara que hi ha la voluntat d'arribar a un consens. En paraules de Medvédev, Washington i Moscou han avançat cap una cooperació "digna del segle XXI".

Actualitzat
Després de parlar durant una bona estona al Kremlin, Barack Obama i Dmitri Medvédev han comparegut davant els mitjans de comunicació per anunciar un acord per la reducció d'un terç dels arsenals atòmics respectius, fins a situar-los en uns 1.500 caps nuclears. "En els set anys següents a l'entrada en vigor del tractat, i en el futur", afirma el pacte, el nombre de sistemes estratègics desplegats "s'ha de situar en un rang d'entre 500 i 1.100 unitats i, pel que fa als caps nuclears, s'han de situar entre 1.500 i 1.675 unitats". Actualment, es calcula que els EUA tenen uns 2.200 caps i Rússia, uns 2.790. Totes dues potències disposen del 95% de les armes nuclears mundials.

A més, Rússia ha acceptat permetre el pas pel seu espai aeri a les tropes nord-americanes per accedir a l'Afganistan, un gest amb el qual es vol ajudar Washington en la lluita contra els talibans. Concretament, podran passar per Rússia 4.500 vols nord-americans l'any, segons ha confirmat la Casa Blanca.

També hi ha hagut plena disponibilitat a convocar per l'any que ve als Estats Units una cimera mundial sobre seguretat nuclear. El president nord-americà, Barack Obama, ha considerat un "afer prioritari" la no-proliferació nuclear.

Les bones paraules han imperat, fins al punt que Medvédev ha afirmat que els dos països han d'avançar "per assolir un nivell de cooperació digna del segle XXI".

Aquests acords, però, podrien estar condicionats a una concessió per part dels EUA en el programa d'escut antimíssils que l'expresident George W. Bush va voler instal·lar a Europa, concretament a la República Txeca i Polònia. El govern rus ho va veure i encara ho considera una provocació, i ho va titllar de "reescalfament de la guerra freda". Tot i que Obama és menys entusiasta pel que fa a aquest escut, no ha plantejat en cap cas retirar el projecte. Rússia només hi donaria suport si fos un mecanisme de defensa "global", i no pas "unilateral". És a dir, si ells també el poden fer servir. Això és el que ha plantejat aquest dilluns Medvédev.

"El nombre d'amenaces, incloses les relacionades amb míssils balístics i d'abast mitjà, lamentablement no disminueix, sinó que creix, i tots hem de pensar en la configuració que podria tenir un sistema antimíssils", ha dit. El president rus s'ha mostrat satisfet per la predisposició d'Obama a parlar de la qüestió. "Fins ara només se'ns deia que les decisions ja estaven preses, quan ara els nostres socis nord-americans s'han agafat una pausa" per reconsiderar-ho. Per la seva banda, Obama ha reiterat que l'escut "es va plantejar no pas per fer front a Rússia, sinó a un míssil que pogués venir de l'Iran" i s'ha compromès a negociar amb Moscou per incorporar-lo al projecte.

Una altra de les discussions que hi ha sobre la taula és el suport que els EUA donen sistemàticament a exrepúbliques soviètiques com Geòrgia o Ucraïna. D'aquí a un mes just farà un any de la guerra al Caucas, en què Rússia va envair Geòrgia, i els Estats Units van donar suport al govern de Tbilisi. A més, tant aquest país com Ucraïna tenen la intenció d'ingressar a l'OTAN, fet que per Rússia significaria perdre la influència que té sobre aquestes repúbliques. Obama ha admès després de la trobada que es mantenen les diferències. "No faré veure que estem d'acord en tot. Per exemple, hem parlat sincerament de Geòrgia i jo he reiterat el convenciment ferm que s'ha de respectar la integritat territorial i la sobirania de Geòrgia".

El president nord-americà també s'ha referit a la divisió de poders a Rússia i ha evitat la confrontació amb el primer ministre, Vladímir Putin, amb el qual s'entrevistarà aquest dimarts. "Entenc que el president Medvédev és el president i que el primer ministre Putin és el primer ministre, i també que s'han repartit el poder en concordança amb el sistema de govern rus, de la mateixa manera que ho fem als EUA. Crec que treballen conjuntament per aconseguir una millora en les relacions bilaterals a la qual crec que podrem arribar", ha afirmat. L'anècdota ha estat que el mateix Obama, en un lapsus, s'ha referit a Putin en un moment determinat com a "president" rus.

Durant l'estada a Moscou, Barack Obama, la seva dona Michelle i les seves dues filles s'allotgen al luxós Hotel Ritz Carlton, a dos passos de la plaça Roja. Després d'aquesta visita a Rússia, Obama es desplaçarà a Itàlia per assistir a la reunió del G-8, i posteriorment farà la seva primera visita a un país africà, concretament a Ghana.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut