Oliola

L'aigua ja corre pel primer tram del canal Segarra-Garrigues, que rega les zones de secà de l'interior

El president José Montilla ha inaugurat els primers sis quilòmetres del canal Segarra-Garrigues, una obra clau per al desenvolupament de les comarques de l'interior. Els pagesos seran els principals beneficiaris d'aquesta infraestructura, que permetrà transformar en terra de regadiu els tradicionals camps de secà. Després de set anys d'obres, el canal Segarra-Garrigues estrena avui el primer regadiu: una finca de patates d'Oliola ha estat la primera que ha rebut l'aigua del canal.

Actualitzat
El canal Segarra-Garrigues agafa l'aigua de l'embassament de Rialb. Quan el pantà està ple, com aquest any, l'aigua baixa fins al canal per la força de la gravetat. En els moments en què el nivell de l'embassament baixi, l'aigua serà impulsada des d'una estació de bombeig que haurà de superar un desnivell de 46 metres. A partir d'aquí, l'aigua començarà el seu viatge fins a l'embassament de l'Albagès, que es començarà a construir aquest any.

El primer tram de cinc quilòmetres ja està acabat. Ara es treballa en el segon, que inclou un túnel de set quilòmetres i estarà en servei el març de l'any que ve, i el tercer, que farà arribar l'aigua fins a Tàrrega. En el quart tram està a punt d'acabar el procés d'expropiacions i el cinquè està en la fase final dels tràmits de licitació.

Paral·lelament, també es treballa en la xarxa secundària de reg, que porta l'aigua fins a les finques. Aquestes obres tenen un pressupost de 1.100 milions d'euros. El canal s'ha dissenyat per regar 70.000 hectàrees, de les quals 40.000 s'han declarat zones d'especial protecció per a les aus i encara no se sap si podran tenir algun tipus de reg. El conjunt del canal estarà acabat el 2013.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut