Vitòria

El lehendakari diu en una entrevista a TV3 que per acabar amb ETA cal aïllar socialment els terroristes

El lehendakari Patxi López ha concedit una entrevista a la corresponsal de TV3 al País Basc, Montse Vila. En el decurs de la conversa, celebrada dos mesos després del canvi de govern al Palau d'Ajuria Enea, López ha subratllat que per vèncer els terroristes és molt important aïllar-los socialment. També ha explicat que no descarta la constitució d'una taula de partits amb mà estesa als nacionalistes amb el final d'ETA com a horitzó.

Actualitzat
El lehendakari Patxi López ha explicat que els seus dos grans objectius són combatre el terrorisme i lluitar contra la crisi. També ha afirmat que ETA es troba en el pitjor moment de la seva història i que no aconseguirà res amb l'ús de la violència.

Tot i haver viscut el primer atemptat mortal en el seu mandat, Patxi López assegura que "la fi d'ETA és més a prop que mai" perquè la banda terrorista està debilitada i té la societat basca en ple contra ella. El lehendakari ha afirmat: "Estic convençut que ETA no tindrà relleu i, no tenint-ne, la seva fi serà més a prop" perquè quan es produeixi la detenció d'un etarra no hi haurà cap altre que el substitueixi.

López també ha destacat el paper de l'Ertzaintza en aquest objectiu de posar fi a ETA, així com la bona acollida de la societat basca, que aplaudeix les accions que la policia autonòmica porta a terme contra l'esquerra abertzale, com ara la retirada de cartells i símbols proetarres.

Mà oberta a tots els partits polítics

Pel que fa a la constitució d'una taula de partits, el lehendakari ha dit que haurà de veure si és factible arran de les converses amb les diferents formacions polítiques, i aquesta taula serveix per "solidificar la unitat dels demòcrates o podria ser un pretext perquè tornéssim a la baralla".

López ha afirmat que el govern basc tindrà la mà oberta a tothom, no només al PP sinó a tots els partits, com ara el PNB, del qual ha dit que el consens serà possible si la formació té la voluntat d'entendre's.

El concert econòmic i la crisi

Segons el lehendakari, el concert econòmic representa per a tots els bascos un bon instrument que defineix el sistema econòmic d'aquest territori, i per tant, si a causa de la crisi la recaptació baixa, s'hauran de fer ajustos. "Estem travessant un moment dolent", ha dit López, que ha afirmat que la recaptació ha caigut a l'entorn del 17% i això farà que els pressupostos que han de preparar a partir de l'estiu se'n ressentin. Tot i això, el lehendakari no es queixa i afirma que "haurem d'ajustar molt la despesa i les prioritats del país".
Anar al contingut