Madrid

La central nuclear de Garoña continuarà activa fins al 2013

L'activitat de la central nuclear de Garoña, a Burgos, s'allargarà fins al 5 de juliol del 2013, segons ha confirmat el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que ha ratificat el que ja s'havia filtrat: es prolonga quatre anys el funcionament de la central. Davant el temor dels treballadors de la planta, per la pèrdua d'ocupació que comportarà la decisió, Sebastián s'ha afanyat a explicar que es posarà en marxa un pla d'industrialització de la zona. També ha afirmat que no cal patir per una eventual manca de subministrament elèctric, ha justificat que la central ja ha arribat al límit de la vida útil i que el tancament és coherent amb el programa electoral dels socialistes.

Actualitzat
El ministre d'Indústria ha enumerat quatre motius per justificar el tancament de Garoña, la nuclear més antiga de l'Estat, el 2013. En primer lloc, l'ha considerat "políticament coherent, perquè suposa complir amb un programa electoral avalat per més d'11 milions de ciutadans i que aposta per les energies renovables".

El segon argument, que per ell és "el més important" és que és "laboralment responsable". En aquest sentit, s'ha compromès juntament amb el ministre de Treball, Celestino Corbacho, que l'ha acompanyat a la roda de premsa, a impulsar la creació de llocs de treball a la zona, vinculats a un pla d'industrialització i al foment del turisme.

També ha explicat que el tancament d'aquí a 4 anys és "tècnicament justificable" perquè Garoña "ja ha complert la vida per a la qual va ser dissenyada" i actualment "produeix més residus que la resta de les centrals".

I en últim lloc ha remarcat que el subministrament elèctric està "plenament garantit" i, per tant, és una decisió "energèticament assumible". El ministre ha destacat que la resta de nuclears "podran seguir operant fins al final de la seva vida útil, és a dir, almenys fins que facin 40 anys, sempre que compleixin les condicions imposades pel Consell de Seguretat Nuclear". 

Sebastián no ha volgut parlar de decisió salomònica, sinó de decisió "fonamentada en arguments tècnics, econòmics i socials".

Per la seva part, el ministre Corbacho ha explicat que el Consell de Ministres d'aquest divendres estudiarà un acord per impulsar l'economia a la zona de Burgos on hi ha la nuclear. "L'objectiu fonamental serà la creació de llocs de treball, en un nombre igual o superior als actualment existents com a conseqüència de l'activitat de la central", ha dit.

Corbacho ha explicat que es milloraran les infraestructures per fer més competitiva la zona, es potenciarà el turisme i es traurà partit "de l'avantatge que és que la UE permet per a aquesta zona ajudes directes a fons perdut destinades a inversió en noves activitats econòmiques".


La filtració de Zapatero

Hores bans de la compareixença, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja havia apuntat cap a un tancament el 2013 i havia anunciat que la decisió que es faria pública a la tarda era "raonada i raonable", però que seria "criticada des d'un costat i des de l'altre".

Zapatero no ha acabat de confirmar o desmentir si el govern tancarà la central el 2011, però les al·lusions que ha fet als anys que té i a la quantitat de residus que genera feien preveure que la planta no aconseguiria un permís per continuar oberta deu anys més. Aquesta era la decisió que va recomanar el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), que, no obstant això, va condicionar-la al compliment de 15 condicions de seguretat. Zapatero ha insinuat que la central s'acabarà tancant i que es buscaran alternatives perquè no en surti perjudicada l'economia de la zona. Segons algunes fonts, la solució passaria, com s'ha confirmat després, per prorrogar fins al 2013 la vida útil de la instal·lació.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut