Barcelona

Mor l'escriptor Baltasar Porcel als 72 anys

L'escriptor mallorquí Baltasar Porcel ha mort als 72 anys. Porcel és una de les plomes reconegudes en llengua catalana i prova d'això són la vintena llarga de premis que ha rebut al llarg de la seva trajectòria. Porcel havia tingut un càncer ara fa tres anys que els últims dies el va obligar a ingressar a l'Hospital Clínic de Barcelona, on ha mort aquest 1 de juliol. La capella ardent quedarà instal·lada divendres a partir de les 10 del matí al Palau Moja de Barcelona i l'enterrament tindrà lloc dissabte a Andratx, el lloc on va néixer.

Actualitzat
L'escriptor, periodista i crític literari mallorquí Baltasar Porcel ha mort a causa de les complicacions d'un càncer que se li va diagnosticar ara fa tres anys. Porcel tenia 72 anys i deixa enrere una llarga carrera com a escriptor, columnista i gran viatger, i també deixa un buit més que significatiu en la literatura.

Porcel és autor d'una obra llarga i consolidada que abraça tots els gèneres literaris. Ha escrit llibres de viatges, entrevistes, articles d'opinió, teatre i, sobretot, narrativa. La seva obra, escrita íntegrament en català, s'ha traduït a més d'una dotzena de llengües. També ha fet programes de televisió i ha col·laborat assíduament a Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. Però ha estat en la novel·la i en l'article periodístic on més ha destacat.

Ha estat guardonat amb més d'una vintena de premis, entre els quals el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, el Serra d'Or, el Josep Pla, el Prudenci Bertrana, el Sant Jordi, el Premi Nacional de Literatura que atorga la Generalitat o el Ramon Llull.

De Mallorca a Barcelona, sempre a tocar del Mediterrani

Nascut a Andratx el 14 de març del 1937, Baltasar Porcel, rebel i anarquista de jove i cronista i amant d'experiències foranes, va anar moderant el seu pensament amb els anys. Va ser assessor del president Jordi Pujol.

Es va traslladar a Palma per estudiar Comerç i en aquesta ciutat va començar la seva vida literària. El 1952 va publicar els seus primers treballs periodístics en un modest setmanari d'Andratx, després va firmar col·laboracions al suplement setmanal del "Diari de Palma" i va formar part de la redacció de la revista dirigida per Camilo José Cela "Papeles de San Armadans". L'any 60 va fixar la residència a Barcelona i va començar a col·laborar a "El Correo Catalán", "La Vanguardia", l'"ABC" i les publicacions "Serra d'Or" i "Destino".

Entre la seva producció literària destaquen "Cavalls cap a la fosca", "Les primaveres i les tardors", "El cor del Senglar", "Olympia a Mitjanit" o "Cada castell i totes les ombres", la darrera que va escriure. Una obra que va fer mentre estava ingressat a l'Hospital Clínic tractant-se un tumor al cervell i que li va valer el premi Sant Joan de Novel·la.

Al llarg de la seva obra, l'autor mallorquí va anar construint amb les seves novel·les un univers propi, mediterrani, des d'on parlava de temes universals, com les passions, la voluntat i el destí.

Fundador de l'Institut d'Estudis Mediterranis, Baltasar Porcel va ser l'impulsor del premi Internacional Catalunya. Catalanista convençut, Porcel havia declarat que escrivia en català per satisfacció personal. Així ho manifestava el 2007 en rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Precisament aquest 2009 el Govern Balear va nomenar Baltasar Porcel Escriptor de l'Any.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut