Estrasburg

El Tribunal d'Estrasburg avala la il·legalització de Batasuna

La justícia europea ha avalat la il·legalització de Batasuna. El Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, ha considerat que la dissolució i il·legalització de Batasuna el 2003 va respondre a una "necessitat social imperiosa" i que les mesures adoptades van ser "proporcionades al fi buscat". Estrasburg s'ha posicionat a favor de l'estat espanyol en el recurs interposat per Batasuna contra la il·legalització d'aquesta formació política pels tribunals Suprem i Constitucional. D'aquesta manera, el Tribunal ha resolt la demanda presentada el 2004 per Batasuna arran de la il·legalització de la formació. Batasuna havia invocat les presumptes violacions dels articles referents als drets a la llibertat d'expressió, a la llibertat de reunió i associació del conveni europeu dels Drets Humans, reclamacions que finalment han estat desestimades.

Actualitzat
Sis anys després, Estrasburg dóna la raó a l'estat espanyol en la il·legalització de Batasuna. Per unanimitat dels set jutges que en formen part, el Tribunal Europeu de Drets Humans ha donat suport a la il·legalització de Batasuna decretada pel Tribunal Suprem.

El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha considerat en la seva sentència que pel que fa a Batasuna "la dissolució pot considerar-se com a necessària en una societat democràtica, especialment per mantenir la seguretat pública, la defensa de l'ordre i la protecció dels drets i les llibertats". 

Per prendre aquesta decisió, el Suprem es va basar en la llei de partits, i en considerar Batasuna una part de l'entramat d'ETA. Batasuna va recórrer davant Estrasburg i va al·legar violacions per part d'Espanya de les llibertats d'expressió i de reunió i d'associació, reconegudes al Conveni Europeu de Drets Humans. Totes dues possibles violacions han quedat desestimades.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha expressat la seva satisfacció per la decisió de la justícia europea que abona la il·legalització de Batasuna. Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, que està de viatge a Navarra, té previst comparèixer en roda de premsa en les pròximes hores per fer una valoració política de la decisió de l'esmentat tribunal.

Per la seva part, el govern basc s'ha mostrat satisfet i ha indicat que la decisió és un "aval " a la llei de partits.


ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut