Madrid

Dos edils del PP abandonen el ple que ha aprovat la retirada d'honors a Franco

Dos regidors del PP de Madrid han abandonat el ple de l'Ajuntament quan s'aprovava la retirada dels honors de la ciutat al dictador Francisco Franco. Tots dos neguen que la seva absència fos per evitar aquesta votació, però els dos regidors, pròxims a Esperanza Aguirre, Fernando Martínez Vidal i Iñigo Henríquez de Luna, han sortit del ple durant uns 20 minuts, i just acabada la votació han tornat a entrar. Ells asseguren que ho han fet per descansar una estona i fer un cafè, i que ha estat una simple casualitat.

Actualitzat
L'Ajuntament de Madrid, governat pel popular Alberto Ruiz Gallardón, ha retirat, amb el suport del PP, el PSOE i Esquerra Unida, tots els honors que el consistori va concedir al dictador. Des d'ara, Franco deixa de ser posseïdor de la medalla d'or i la d'honor de la ciutat, del càrrec d'alcalde honorari de la capital i de la distinció de fill adoptiu de la capital d'Espanya.

No obstant això, la retirada no ha estat exempta de polèmica, ja que just quan es debatia aquest punt, és a dir, durant uns 20 minuts, dos regidors del sector pròxim a Esperanza Aguirre, Fernando Martínez Vidal i Iñigo Henríquez de Luna, han sortit del ple. Han tornat acabada la votació. Ells asseguren que ho han fet per descansar una estona i fer un cafè, i que ha estat una simple casualitat. Més enllà d'això, el vicealcalde Manuel Cobo ha deixat clar que els populars s'han sumat a la petició feta per IU perquè "estan en contra no només de la dictadura franquista, sinó de totes les dictadures".

La retirada d'honors a Franco compleix amb l'article 15 de la llei de memòria històrica que obliga les administracions públiques "a retirar les mencions d'exaltació de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la representació de la dictadura". La regidora d'IU Milagros Hernández, del partit que ha impulsat la iniciativa, ha destacat que la decisió del ple deixa clar que l'Ajuntament de Madrid "no tolera el feixisme" i que "no mantindrà ni un dia més símbols que agraeixen o exalten valors amb els quals els madrilenys no s'identifiquen".

Pel que fa als regidors del PP que han marxat durant la votació, cal recordar que un d'ells, concretament el regidor Martínez Vidal, també es va absentar del ple quan l'Ajuntament va acordar dedicar un carrer a l'expresident de Prisa Jesús de Polanco.
Anar al contingut