Caracas

Condemna internacional de la situació a Hondures i reclamació de la restitució de l'ordre constitucional

El president veneçolà, Hugo Chávez, ha condemnat "el cop d'estat troglodita contra un poble" a Hondures. Fa poca estona, ha amenaçat d'intervenir si el seu ambaixador pateix qualsevol mal. El president nord-americà, Barak Obama, ha fet una crida als "actors polítics i socials" a respectar les normes democràtiques i la llei en aquest país. L'Organització d'Estats Americans (OEA) també ha condemnat la detenció de Zelaya i ha demanat la col·laboració de la comunitat internacional en la crisi política hondurenya. Per la seva banda, la Unió Europea també ha desaprovat l'arrest del president i ha reclamat la restitució immediata de l'ordre constitucional.

Actualitzat
Hugo Chávez també ha fet una crida als militars hondurenys perquè no "propiciïn un genocidi" seguint ordres de "la burgesia, els rics". També els ha dit que "encara estan a temps de recapacitar".

El president veneçolà espera que l'Aliança Boliviana de les Amèriques (ALABA) faci tot el possible per restituir el govern constitucional. "Hondures no està sola i farem tot el possible per restituir el govern legítim del país." L'ALABA està formada per Veneçuela, Bolívia, Cuba, l'Equador, Nicaragua, Hondures, Dominica, San Vicente i Las Granadinas, i Antigua i Barbuda.

El secretari general de l'Organització d'Estats Americans, José Miguel Insulza, també ha condemnat "severament" la detenció de Zelaya. L'organització ha convocat una reunió urgent per analitzar la crisi. Insulza també ha fet una crida a la comunitat internacional per unir-se contra "aquesta greu alteració del procés democràtic al continent".

Des de Bolívia, el seu president, Evo Morales, ha fet una crida als organismes internacionals per intervenir en una situació que ha qualificat "d'emergència". Per a Morales, els fets d'Hondures són "una aventura d'un grup de militars que atenta contra la democràcia d'un poble".

El govern colombià ha demanat trobar "una solució democràtica a l'actual situació" i la presidenta de l'Argentina, Cristina Kirchner, ha exigit que es compleixi la Carta Democràtica de l'Organització d'Estats Americans. El president del Salvador, Mauricio Funes, ha demanat la restitució del president hondureny.

Restitució constitucional

El president nord-americà, Barak Obama, ha sol·licitat als "actors polítics i socials" que "respectin les normes democràtiques, la normativa legal i els principis de la Carta Democràtica". "Qualsevol tensió o disputa existents han de ser resoltes pacíficament a través del diàleg", ha afegit.

La Unió Europea també ha condemnat els fets d'Hondures. Segons ha informat el ministre espanyol d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, reunit a l'illa grega de Corfú, amb altres ministres europeus, ha assegurat que els 27 demanaran "el retorn urgent a la constitucionalitat democràtica d'Hondures".

El president de l'Assemblea General de l'ONU, el nicaragüenc Miguel d'Escoto, s'ha afegit a la condemna de la situació a Hondures i ha reclamat el retorn immediat del president Zelaya. "L'única solució és que el president constitucional i democràticament elegit torni al seu càrrec per exercir les funcions que li ha atribuït la sobirania popular".

Per la seva banda, el president espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, ha expressat la seva "enèrgica condemna a la detenció i expulsió il.legal" Zelaya. Zapatero ha dit que és "inecceptable que per la via dels fets consumats s'alteri l'orde constitucional i l'estabilitat democràtica d'Hondures".  El cap de govern espanyol ha exigit la "inmediata reposició" del president d'Hondures.


Anar al contingut