Vilafranca del Penedès

Les nou colles de falcons catalanes celebren una trobada a Vilafranca

La tradició de fer torres humanes, a Catalunya, no es limita als castellers. N'hi ha una altra, la dels falcons o falconers, que no tenen un seguiment tan massiu, però sí una llarga trajectòria ja que van néixer al segle XVII i van arribar a Catalunya a principis del segle XX. Aquest cap de setmana s'han trobat totes les colles que hi ha, a Vilafranca del Penedès, i s'han pogut apreciar les figures que fan. Les colles de falconers estan vivint un bon moment i, aquest any, s'han incorporat tres colles noves a les sis ja existents.

Actualitzat
Els seus orígens es remunten al segle XVII i des d'aleshores la seva història ha passat per moltes etapes. Van néixer el 1862 a Txecoslovàquia i el 1932 van arribar a Catalunya de la mà de les Federacions de Joves Cristians, que en aquell moment van obrir molts gimnasos.

La colla de falcons més antiga és la de Llorenç del Penedès, que data del 1942. Cada colla de falcons organitza el calendari a la seva manera. Acudeixen a festes majors i, un cop l'any, com ahir a Vilafranca del Penedès, es reuneixen i actuen conjuntament.

A l'hora d'actuar, tant les colles més veteranes com les més noves intenten competir sorprenent amb figures com més imaginatives millor.


Anar al contingut