Barcelona

Èxit de participació en les marxes del Dia de l'Orgull Gai a Barcelona

Barcelona ha celebrat aquest cap de setmana el Dia de l'Orgull Gai i Lesbià amb dues manifestacions que commemoren el quarantè aniversari de l'actual moviment d'alliberament, que va començar al Greenwich Village de Nova York. Aquest diumenge ha desfilat el primer Pride Barcelona, impulsat per l'Associació Catalana d'Empreses per a Gais i Lesbianes. A la desfilada, marcada per la música i el ball, hi han participat una vintena de carrosses i milers de persones. De fet, la participació ha estat un èxit: entre 12.500 i 35.000 persones, segons les fonts. Les celebracions, però, ja van començar dissabte amb una primera marxa convocada per la Comissió Unitària 28 de Juny a Barcelona.

Actualitzat
La desfilada d'aquest diumenge ha començat a la plaça Universitat de Barcelona i ha acabat a l'avinguda Maria Cristina. Han estat dues hores de desfilada festiva i reivindicativa amb comparses, actuacions en directe i molta animació. Un cop a la falda de Montjuïc, ha començat una gran festa popular. En aquest espai s'ha instal·lat una mostra d'entitats relacionades amb el col·lectiu.

Un detingut per agredir un participant

Tot i que la desfilada ha transcorregut amb normalitat, la Guàrdia Urbana ha detingut un noi de 24 anys que s'ha enfilat a una carrossa, ha agredit un dels participants i ho ha intentat amb la resta. Els agents, però, han presenciat els fets i l'han detingut. L'agredit ha assegurat que presentarà denúncia contra l'atacant.

Malgrat aquest incident, l'organització del Pride Barcelona ha qualificat la festa d'exitosa. El seu portaveu, David Martí, ha explicat que "per ser el primer any, la primera convocatòria, estem molt contents. Ha estat tot un èxit".

Una trentena d'associacions de gais i lesbianes han donat suport a la desfilada d'aquest diumenge pels carrers de Barcelona, impulsada pel Pride Barcelona i autoproclamada com "el nou Orgull Gai del Mediterrani".

La primera concentració, dissabte

La concentració que obria els actes a Barcelona, celebrada aquest dissabte, va tenir un to més reivindicatiu que festiu per reclamar la igualtat social de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals. La marxa va tenir com a punt de trobada la Universitat de Barcelona, on també es va celebrar una mostra d'entitats.

Els seus organitzadors van denunciar l'assetjament i els abusos que pateixen a les escoles i instituts els que han triat opcions afectivosexuals diferents de les de la majoria, i proposen educar en valors que promoguin el respecte a la diferència. El web www.28juny.org recull més informació sobre la Comissió Unitària.

El portaveu de la Comissió, Eugeni Rodríguez, va acusar els organitzadors del Pride Barcelona de ser massa comercials i buits de reivindicacions. Però un dels promotors dels actes d'aquest diumenge, l'Associació Catalana d'Empreses per a Gais i Lesbianes, assegura que inclouen totes les sensibilitats.

Marxes reivindicatives arreu


Coincidint amb el Dia de l'Orgull Gai, aquest dissabte moltes ciutats van celebrar les tradicionals marxes festives i reivindicatives. A París la va encapçalar Liza Minelli, al costat de l'alcalde de la ciutat, gai declarat.

També a Berlín tenen alcalde homosexual, i també va desfilar dalt d'una carrossa com un més del mig milió de persones que es van manifestar. Les reivindicacions es van centrar en la rehabilitació de les persones condemnades judicialment abans del 1969, any en què a molts països democràtics ser gai va deixar de ser delicte.




Anar al contingut