Teheran

La policia reprimeix la manifestació de l'oposició iraniana davant del Parlament

La policia i les milícies religioses iranianes han dissolt amb violència la concentració que partidaris del líder opositor, Mir Hussein Moussavi, han dut a terme aquest dimecres davant del Parlament, a Teheran. Cops de porra i gasos lacrimògens han posat fi a la protesta, en l'onzena jornada de mobilitzacions des que el 13 de juny es van fer públics els resultats dels comicis presidencials. Pel que fa al recompte electoral, la televisió estatal iraniana en anglès PressTV ha informat que el recompte parcial i aleatori que ha fet el Consell de Guardians en el 10% de les urnes confirma la qüestionada victòria del conservador Mahmud Ahmadinejad.

Actualitzat
Fins ara, segons les xifres oficials, una vintena de persones han mort durant les protestes pel frau electoral. Davant la convocatòria de concentració de Moussavi al Parlament iranià, el guia suprem de l'Iran, Ali Khamenei, ha reiterat que no cedirà al pols que planteja l'oposició reformista amb protestes al carrer. L'aiatol·là ha assegurat que ni el sistema ni el poble es rendiran a la pressió, a cap cost. De fet, el règim segueix tensant la corda amb el Regne Unit. 

El cap de la diplomàcia iraniana ha explicat que s'està revisant el nivell de relacions amb Londres per rebaixar-les arran de l'expulsió mútua de personal de les delegacions. El ministre dels serveis secrets ha afegit que alguns detinguts en els aldarulls d'aquests dies tenen passaport britànic i recopilen informació per a l'enemic. També acusen la CIA nord-americana de finançar els esvalotadors.

Més detinguts

El govern iranià continua estrenyent el setge contra la premsa. 25 periodistes i personal d'un diari pròxim al candidat reformista, Mir Hussein Moussavi, han estat detinguts. De fet, el rotatiu va ser clausurat l'endemà dels comicis presidencials del dia 12 de juny.

Revisió de l'escrutini
 
Un dels 3 candidats derrotats, el conservador Mohsen Rezai, ha retirat les denúncies sobre irregularitats en el procés electoral per, segons diu, contribuir a reconduir la situació de crisi. Els dos aspirants reformistes mantenen la petició de nul·litat de la consulta.

Aquest dimecres, la televisió Press TV ha informat que l'escrutini aleatori encarregat pel Consell de Guardians deixaria intactes els resultats oficials, però no ha ofert cap més detall d'aquesta informació.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut