Teheran

Milers de seguidors de Moussavi prenen el carrer per cinquè dia consecutiu

Milers de partidaris del candidat reformista iranià Moussavi han tornat a sortir al carrer per cinquè dia consecutiu. Ho han fet en una marxa silenciosa que ha omplert els carrers de la capital, en una manifestació que per primera vegada ha mostrat la televisió iraniana, que fins ara només havia emès imatges dels aldarulls. Aquest dimecres al matí i a través de la seva pàgina web, Moussavi ha tornat a convocar una manifestació per dijous i ha tornat a demanar que s'anul·lin els resultats de les eleccions de divendres passat.

Actualitzat
El govern iranià intenta combatre aquesta revolta amb una guerra de censura i propaganda, que els iranians combaten enregistrant imatges amb els mòbils. Les úniques imatges que el govern iranià ha deixat que surtin a l'estranger han estat les de l'incendi d'un control policial. El règim intenta donar així una imatge violenta dels opositors i considera que la premsa estrangera és portaveu dels agitadors. Per això ha prohibit la presència dels periodistes estrangers a les protestes. Un fiscal provincial ja ha advertit que els manifestants podrien ser condemnats a la pena de mort.

El règim intenta silenciar els partidaris de Mir Hussein Moussavi amb detencions de reformistes i periodistes. Però els joves iranians que volen canvis són fills d'una nova generació. Armats amb telèfons mòbils i càmeres de fotos han retratat amb detall la repressió de les milícies governamentals, que han causat set morts. Moussavi ha demanat als seus seguidors que participin en manifestacions pacífiques i celebrin aquest dijous una jornada de dol.

Els opositors estan desafiant els talls d'internet gràcies al servei de missatges curts de Twitter i penjant vídeos a YouTube. Però també amb "scripts" per tombar els webs oficials del règim dels aiatol·làs i evitar que bloquegin o monitoritzin els mòbils i internet dins del país.

Ahmadinejad només hauria obtingut el 12% del vots, segons l'oposició

L'artista iraniana Marjane Satrapi, la coneguda autora de la pel·lícula d'animació "Persèpolis", ha fet públic un document suposadament del Ministeri de l'Interior iranià on Moussavi obté la victòria amb 19.075.723 vots, seguit de Mehdi Karrubi amb 13.387.104 i només 5.698.000 per a Ahmadinejad. "Són el 12% dels vots, no el 62%", ha dit Satrapi, que ha qualificat la reelecció de Mahmud Ahmadinejad de cop d'estat.
Anar al contingut