Ramat Gan

Benjamin Netanyahu acceptaria la creació d'un estat palestí però desmilitzaritzat

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha exigit que la base de la resolució del conflicte al Pròxim Orient sigui la creació d'un estat palestí desmilitaritzat i el reconeixement sincer per part dels palestins que "Israel és l'estat del poble jueu". En un discurs pronunciat a la Universitat Bar Ilan, a prop de Tel Aviv, Netanyahu ha instat l'Autoritat Nacional Palestina a reprendre les negociacions de pau, però ha deixat poc marge. El president palestí ha assegurat que no es permetrà l'entrada de refugiats palestins, que Jerusalem ha de ser la capital indivisible d'Israel i que s'ha de permetre el creixement natural dels assentaments. Netanyahu ha demanat també la col·laboració del món àrab per arribar a una "pau econòmica" i la fi de la violència de Hamas.

Actualitzat
Netanyahu, que ha dit que parlava amb valentia i franquesa, ha afirmat que quan els palestins facin una declaració inequívoca i "reconeguin Israel com l'estat jueu" els problemes entre tots dos pobles s'acabaran.

Com a segon punt, ha parlat de la desmilitarització del territori palestí. Ha dit que si Israel en té garantia, d'això -a més del reconeixement de l'estat d'Israel-, "estarem disposats que existeixi un estat palestí". I també ha demanat a la comunitat internacional, encapçalada pels EUA, que supervisi aquest procés de desmilitarització.

També s'ha adreçat al món àrab perquè col·labori amb israelians i palestins per buscar solucions al conflicte del Pròxim Orient, que, segons el seu parer, començaria per una "pau econòmica".

A més d'aquestes condicions, el primer ministre ha dit que el problema dels refugiats palestins només es podrà resoldre "fora de les fronteres de l'estat d'Israel", i ha afegit que el Likud no vol ni un refugiat dins les seves fronteres.

El primer ministre ha afirmat que "la pau sempre ha estat el desig de la nostra nació i que a Israel ningú no vol la guerra". I més tard ha dit: "Els palestins han d'escollir entre la via de la pau i la via de Hamas."

El primer ministre israelià també ha parlat dels recents resultats electorals a l'Iran i ha assegurat que "l'amenaça iraniana" cada cop pren més força al Pròxim Orient.
Anar al contingut