Teheran

La policia iraniana deté un centenar de partidaris de l'opositor reformista Moussavi

Primeres detencions a l'Iran entre els cercles opositors. La policia iraniana ha arrestat almenys un centenar de persones, entre ells alguns col·laboradors molt propers al líder reformista i perdedor de les eleccions, Mir Hussein Moussavi. Segons l'agència Reuters, entre els detinguts hi hauria el germà de l'expresident Mohammed Khatami, l'últim reformista que va liderar l'Iran. Les detencions sembla que han tornat la calma a Teheran després dels pitjors aldarulls des del 1999. Milers de persones, especialment joves, han protestat contra els resultats electorals perquè els consideren fraudulents. El president electe ha convocat com a resposta una manifestació que farà que augmenti la tensió social a la capital.

Actualitzat
Les eleccions a l'Iran han deixat el país polaritzat i abocat a una tensió social que feia anys que no es veia. L'oposició denuncia que hi ha hagut irregularitats en tot el procés electoral i reclama que s'anul·lin els comicis. El reelegit president, Mahmud Ahmadinejad, en canvi, reivindica la seva victòria i assegura que ha jugat net.

Sigui com sigui, els opositors se senten estafats per un resultat que s'assegurava que podia ser molt més favorable al reformista Moussavi. Partidaris d'aquest candidat han sortit al carrer per protestar i han tingut violents enfrontaments amb la policia. Tot i que el seu mateix líder els ha demanat calma, els aldarulls no s'han aturat i hi ha almenys un centenar de persones detingudes.

El partit de Moussavi denuncia que entre els detinguts hi ha alguns dirigents de la formació reformista. Segons l'agència Reuters, entre els arrestats hi hauria el germà de l'expresident Mohammed Khatami. També hi hauria algunes persones que van col·laborar amb el mandat de Khatami i destacats líders reformistes, com el viceministre d'Afers Estrangers, Abdullah Ramezamzadeh, i el director general de la plataforma reformista Front de Participació, Mohsen Mirdamadi.

A banda de les detencions, el règim iranià està dificultant l'accés a les comunicacions via telèfon i internet en diverses zones del país per evitar la mobilització de l'oposició.

El reelegit president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, nega qualsevol acusació de frau i ha convocat una manifestació per celebrar la seva victòria aclaparadora. Aquesta marxa podria ser font de nous moment de tensió a Teheran.

Occident, a l'espera

Els líders del moviment de resistència iranià ja han apel·lat a Occident perquè no reconegui la validesa dels resultats electorals. De moment, però, els Estats Units mostren molta cautela. La Unió Europea s'ha mostrat preocupada per les suposades irregularitats durant el procés electoral. La comunitat internacional tenia l'esperança que una victòria del candidat reformista Moussavi fes rebaixar la tensió amb Occident davant el programa nuclear iranià.
Anar al contingut