Iran

Gran afluència de votants a l'Iran, on es vota entre el continuisme d'Ahmadinejad i l'obertura de Moussavi

L'elevada afluència de votants ha obligat a ampliar l'horari dels col·legis electorals a l'Iran en quatre hores més. Un total de 46 milions de persones estaven cridades a les urnes per triar el nou president d'aquest país. Els sondejos indiquen que dels quatre candidats, dos surten com a favorits en la recta final d'aquests comicis: un és el candidat a la reelecció, l'actual president, Mahmud Ahmadinejad. L'altre és el candidat reformista Mir Hussein Moussavi, que té el suport de les noves generacions i representa una obertura del règim. Les eleccions es llegeixen en clau de continuisme o obertura i el principal dubte és si Ahmadinejad aconseguirà la majoria absoluta per evitar una segona volta.

Actualitzat
Uns 46 milions d'iranians estaven cridats a les urnes per elegir el nou president del país. Hi ha quatre candidats però, segons les enquestes, la qüestió es dirimirà entre l'actual president, Mahmud Ahmadinejad, i el reformista Mir Hussein Moussavi.

Duel entre els conservadors i els reformistes

Ahmadinejad té el suport de la línia dura de l'estat, encarnada en els Guardians de la Revolució, i del líder suprem, l'aiatol·là Ali Khamenei. Moussavi, en canvi, desperta la simpatia de les noves generacions. Això sí, la revolució islàmica no es posa en dubte.

El discurs de l'actual president, basat en l'exaltació patriòtica, arrela especialment entre els més pobres. Van ser ells els que el van portar al poder ara fa quatre anys de forma inesperada. És un discurs incendiari, antiisraelià i que ha desafiat contínuament la comunitat internacional, sobretot pel programa nuclear que Ahmadinejad ha impulsat sense acceptar inspeccions. Ahmadinejad defensa que té finalitats energètiques, però Occident creu que el president iranià persegueix la bomba atòmica.

Aquesta mala imatge a la resta del món és un dels aspectes que vol reformar Mir Hussein Moussavi. El color verd dels seus seguidors s'ha anat estenent cada cop més a mesura que ha avançat la campanya. La majoria són joves benestants i dones, que esperen aconseguir més drets. Amb el suport de Mohammed Khatami, confien a repetir la hipermobilització del vot urbà que va portar els reformistes al poder ara fa 12 anys. La mala situació econòmica que viu el país, amb un 26% d'inflació, juga al seu favor.

Els iranians, doncs, hauran de triar entre el continuisme i l'obertura. Es preveu una alta participació i les enquestes donen com a favorit l'actual president, però no li atorguen la majoria absoluta que necessita per evitar que hi hagi una segona volta.

Els resultats finals hauran de ser validats pel Consell de Guardians i es coneixeran 24 hores després del tancament dels col·legis. En cas que cap dels quatre candidats obtingui més del 50% dels vots emesos i considerats vàlids haurà de fer-se una segona volta, que ja està prevista per divendres que ve.

El món sencer està pendent del resultat d'aquestes eleccions, que poden fer variar l'escenari al Pròxim Orient. Una victòria del reformista moderat Moussavi podria treure tensió a les complicades relacions entre l'Iran i Israel.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut