Port-au-Prince

Fins a mig milió de nens viuen en situació d'esclavatge a Haití, segons denuncia l'ONU

Les Nacions Unides han denunciat que fins a mig milió de nens a Haití, que treballen com a criats, viuen sotmesos a pràctiques d'esclavatge modern. L'ONU ho qualifica de problema greu, a més d'una violació dels drets més fonamentals dels infants. Per combatre-ho, insta les autoritats a adoptar les lleis i les mesures que calguin per eliminar aquestes pràctiques.

Actualitzat
Ha estat la relatora especial de les Nacions Unides contra l'esclavatge, Gulnara Shahinian, la que ha expressat la seva preocupació per la situació de centenars de milers de nens que són explotats a Haití, una situació, ha afirmat, que requereix l'actuació immediata del govern haitià. Segons Shahinian, "la qüestió ha de ser considerada prioritària", també per la comunitat internacional.

A Haití, els pares d'àrees rurals pobres envien els seus fills a la ciutat, on s'estan a casa d'altres famílies i realitzen tasques domèstiques a canvi d'educació. Es tracta d'una pràctica anomenada "restavek" que és habitual, però en què sovint els infants acaben sent maltractats per la família que els acull.

Per la relatora de l'ONU, aquesta pràctica és una forma moderna d'esclavatge que afecta un elevat nombre de nens. Shahinian l'ha xifrat en 173.000, però algunes estadístiques parlen de 300.000 i Amnistia Internacional considera que el nombre arriba als 500.000. Sigui com sigui, aquesta pràctica priva els infants d'un ambient familiar i constitueix una "violació dels seus drets més fonamentals, com el dret a l'educació i la salut".

A més, segons l'ONU, els nens són víctimes de "múltiples formes d'abusos", com l'explotació econòmica, o la violència sexual o física. "Aquesta pràctica reforça el cercle viciós de la violència i s'ha d'aturar immediatament", ha afegit la relatora de l'ONU, que ha felicitat el govern haitià pels seus intents de protegir els nens, tot i que li ha recomanat algunes mesures més.
Anar al contingut