Barcelona

La prova de català, la més difícil del primer dia de selectivitat, segons alumnes i professors

Un total de 26.572 estudiants de segon de Batxillerat de tot Catalunya afronten aquest dimecres el segon dels tres dies que duren les proves d'accés a la universitat, la temuda selectivitat. Les primeres proves han estat les de llengua castellana, llengua catalana i llengua estrangera. Aquest dimecres, els alumnes hauran de fer els exàmens d'història o filosofia, química, llatí o dibuix artístic en funció de la via de Batxillerat escollida. L'última prova serà la de matemàtiques. Aquests exàmens són els últims que es faran segons el model actual basat en la LOGSE, aprovada el 1990. A partir del curs que ve, les proves d'accés a la universitat es faran en el marc de la LOE, la llei orgànica d'educació.

Actualitzat
La gran majoria dels estudiants han assegurat que la prova més complicada ha estat la de llengua catalana. Els ha sortit una poesia de Josep Carner titulada "Bèlgica", pertanyent a "Llunyania" (1952), i un fragment del pròleg de la "Ilíada", d'Homer. Alguns professors han reconegut també que el text de Carner era de dificultat elevada.

Pel que fa a la prova d'expressió, demanava als alumnes un comentari literari del poema o una anàlisi de la poesia epicolírica. En canvi, l'altra opció preguntava sobre els coneixements de la guerra de Troia o bé una anàlisi de les adaptacions cinematogràfiques d'obres literàries.

La prova de llengua castellana els ha semblat més senzilla. L'examen s'ha centrat en un informe de la ministra d'Igualtat, Bibiana Aído, sobre l'interès polític dels joves i els malsons de Júlia, la protagonista de la novel·la d'Anna Maria Moix amb el mateix nom.

A l'apartat del comentari crític, els joves han pogut seleccionar entre l'explicació del seu pitjor malson o el seu interès per les qüestions polítiques. I com cada any, han hagut de fer exercicis de comprensió lectora i d'anàlisi morfològica dels textos proposats.

A la prova de llengua estrangera, els alumnes podien escollir entre l'anglès, el francès, l'italià o l'alemany. La majoria han triat l'anglès. Els ha sortit un article del diari "The Guardian" sobre l'extinció dels amfibis a Europa. A la prova de comprensió oral el tema era la vida al cercle polar àrtic.

El calendari del segon dia de les proves d'accés a la universitat inclou els exàmens de filosofia o història, química, llatí o dibuix artístic. L'última prova d'aquest segon dia serà la de matemàtiques. Dijous, s'hauran d'examinar de les assignatures de biologia, geografia, física i història de l'art, com a obligatòries i d'altres que varien en funció de cada branca del Batxillerat i de l'opció escollida per cada alumne.

Més de 26.500 alumnes

Les proves es realitzen fora dels centres escolars. S'hi han habilitat 550 aules universitàries que controlen 1.300 professors que, a més, faran després de correctors. 

Més de 26.600 alumnes catalans es presenten a les proves d'accés a la universitat. La majoria, 20.000, s'examinen a Barcelona. Uns 2.500 a Girona, 2.390 a Tarragona i 1.603 a Lleida. Un 44% procedeix de les branques cientificotècnica i de ciències de la salut i un 33% de ciències socials.

La nota mitjana d'aquests exàmens representa el 40% de la nota d'accés a la universitat i cal un 4 per aprovar-los. El 60% restant és la mitjana de la nota del Batxillerat.

Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 25 de juny al web del Consell Interuniversitari de Catalunya i l'endemà rebran les notes de cada examen al seu centre. L'any passat van superar les proves un 90% dels alumnes presentats i la nota mitjana es va situar en un 6,05.

Els alumnes que s'examinen en aquestes proves seran els últims que ho faran sota la LOGSE, la llei d'ordenació general del sistema educatiu, aprovada el 1990. A partir del curs que ve les proves es faran segons el marc de la LOE, llei orgànica d'educació.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut