Barcelona

El govern aprova el decret que regula les ludoteques a Catalunya

El govern ha aprovat el decret que estableix el funcionament de les ludoteques a Catalunya, i dóna al sector 18 mesos per adaptar-s'hi. Un dels elements destacats del decret és que els usuaris menors de 4 anys hauran d'estar acompanyats d'una persona autoritzada durant tota la seva estada a la ludoteca. El text determina la formació dels treballadors, les característiques dels espais i obliga l'establiment a tenir un mínim de 2,5 metres quadrats per nen.

Actualitzat
El decret també fixa les instal·lacions que han de tenir aquests centres i que la superfície mínima d'espai útil per al joc ha de ser de 50 metres quadrats.

Pel que fa a l'aforament, s'estableix una proporció de 2,5 metres quadrats per usuari i en relació amb els treballadors dels centres, cal un coordinador amb una titulació mínima de Formació Professional de grau superior en l'àmbit socioeducatiu.

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha reconegut que calia aquesta regulació i que ha trigat a arribar, però considera que havia de ser un document ambiciós.

La Generalitat diu que aquesta normativa -pionera, segons el conseller- servirà per saber exactament quantes ludoteques hi ha a Catalunya, ja que tindran un termini d'un any i mig per regularitzar-se.

La mort d'un nadó l'any passat en una ludoteca d'Horta-Guinardó i un cas de maltractaments a Vilanova i la Geltrú van posar en evidència la necessitat urgent de regular el sector.

Per saber-ne més

1. Què és una ludoteca?


És un centre adreçat a nens i joves de fins a 16 any per fomentar-ne el desenvolupament integral a partir d'una activitat lúdica i creativa.

2. Qui hi treballa?


Cal un coordinador amb una titulació mínima d'FP de grau superior en l'àmbit socioeducatiu. Els altres membres han de tenir com a mínim un títol de grau mitjà o bé un diploma de monitor i estar sota la direcció d'un altre membre de l'equip.

3. Com han de ser?


Han de tenir un espai útil per al joc de com a mínim 50 metres quadrats i un aforament màxim que s'establirà aplicant la proporció de 2,5 metres quadrats d'espai útil per al joc per usuari.

La ludoteca ha de tenir zona d'acollida, espais de jocs, àrea d'administració i gestió, magatzems i sanitaris.

4. Quina ha de ser la proporció d'infants per treballador?


Un professional per cada 12 infants fins als 6 anys i un professional per cada 15 nens a partir dels 6 anys.
Anar al contingut