Estrasburg

L'abstenció és la gran protagonista de les eleccions europees

Més de 375 milions d'europeus han parlat democràticament aquest diumenge i la majoria ho han fet en silenci. La participació ha estat del 43%, una xifra que marca un nou mínim històric de participació i, de retruc, un nou rècord d'abstenció que ha arribat al 57%. Espanya se situa lleugerament per sobre de la mitjana europea amb una participació del 46,01%. A Catalunya, en canvi, s'han batut tots els rècords d'abstenció en unes eleccions, i és que només ha anat a votar un 37,54% dels catalans.

Actualitzat
El fantasma de la participació sobrevolava les eleccions europees i, finalment, ha aparegut i amb força. Més de la meitat dels europeus s'han quedat a casa i no han participat en els comicics. En concret ho han fet només el 43,24%, dos punts menys que fa cinc anys. Lituània té el trist honor de ser el país que ha mobilitzat menys l'electorat, i és que només han votat un 15% dels ciutadans. A l'altra cara de la moneda, hi trobem Luxemburg i Bèlgica, amb un 91% de participació.

A Alemanya i Àustria, la participació ha estat mig punt inferior a la de fa 5 anys i s'ha situat en torn al 42%. A Holanda, ha exercit el seu dret un 36,5% dels electors i a la República Txeca aproximadament un 25%, en tots dos casos, un 3% menys que fa 5 anys. Xipre és on més ha caigut la participació, amb un 14%, tot i que les dades afirmen que la participació s'ha situat entorn al 59%. A Malta, ha anat a votar prop del 79% dels electors, un 4% menys que el 2004. A Dinarmarca, la participació ha augmentat un 4% i arriba al 51%. On més ha crecut respecte als passats comicis és a Letònia, que ha registrat una participació del 53%, un 11% més.

En aquest rànquing, Espanya és el novè país que més participació ha tingut, amb un 46,01%. De fet, pot presumir d'haver mobilitzat un pèl més l'electorat respecte als comicis del 2004, quan va anar a votar el 45,14% dels ciutadans amb dret a vot. Sigui com sigui, els percentatges no són gens satisfactoris i així ho han reconegut tots els partits espanyols. Les declaracions d'autocrítica que ja es van sentir el 2004, han estat en boca dels candidats i màxims dirigents de les formacions polítiques aquest 7-J.

Abstenció històrica en la democràcia a Catalunya

I qui especialment s'ho ha de fer mirar són els partits polítics a Catalunya, com ells mateixos han reconegut. I és que a casa nostra l'abstenció ha estat històrica. Mai en unes eleccions des de l'inici de la democràcia s'havia registrat una participació, només, del 37,54%, o el que és el mateix: una abstenció del 62,46%. O encara una altra manera de dir-ho: han anat a votar gairebé un de cada quatre catalans.
Anar al contingut