Brussel·les

La dreta obté una clara victòria a Europa

El Partit Popular Europeu (PPE) tornarà a ser la primera força de l'Eurocambra, després del seu triomf als països més poblats de la Unió, uns comicis en què també creixen els Verds i els grups minoritaris. Els partits conservadors ocuparan entre 267 escons del total de 736. Els grups socialistes són la segona força, amb 159 escons, seguits per l'aliança de lliberals i demòcrates, amb 81 escons. Els Verds s'han situat com a quarta força, amb 54 eurodiputats. Els segueixen l'Esquerra Unitària Europea, amb 34 escons, i els euroescèptics d'Independènica i Democràcia, amb 18. Els partits conservadors i de centredreta s'han imposat clarament a Espanya, el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia i Polònia.

Actualitzat
Alemanya: la Unió de Merkel s'imposa

La Unió Cristianodemàcrata -formada per CDU i CSU- liderada per la cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha imposat clarament, amb el 38% dels vots. Els socialdemòcrates han obtingut el 20,8% dels sufragis i la tercera força són els Verds, amb el 12% dels vots.

França: victòria de la UMP de Sarkozy

El partit governant, UMP, del primer ministre francès, Nicolas Sarkoszy, ha guanyat els comicis europeus a França, amb un 28% dels vots, seguit pel Partit Socialista (16,8%), gairebé empatat amb Europe Ecologie (16,2%).

Itàlia: guanya Berlusconi

El partit del Poble de la Llibertat, liderat per Silvio Berlusconi, és el vencedor de les europees, després d'aconseguir el 35% dels vots. La segona força seria el Partit Demòcrata, el primer de l'oposició, que ha obtingut el 26%. La Lliga Nord, d'Umberto Bossi, aliada de Berlusconi, ha aconseguit el 10% dels vots.

Regne Unit: derrota històrica de Brown

Els laboristes del primer ministre britànic, Gordon Brown, han quedat en tercera posició, amb el 17%. Els ha superat clarament el Partit Conservador de David Cameron, amb el 28,6% dels vots. Fins i tot el partit antieuropeu UKIP ha superat els laboristes i ha quedat en segona posició, amb el 17,4% dels vots.

Irlanda: victòria de l'oposició cristianodemòcrata

El democristià Fine Gail s'ha endut el 29% dels vots, seguit pel centrista Fianna Fail, del primer ministre, Brian Cowen, amb un 24% dels sufragis. El Partit Laborista ha sumat el 13% dels vots. El Sinn Féin ha obtingut l'11% dels vots.

Bèlgica: guanyen els democristians

Els democristians flamencs del CD&V, la coalició governant, ha estat la força més votada a Bèlgica, amb el 15,38% dels vots. Els socialistes s'han mantingut com els preferits a la zona francòfona del país, on els verds d'Ecolo han registrat un gran creixement, amb el 8% dels vots.

Holanda: gran avenç de l'extrema dreta

El CDA (cristianodemòcrata) s'ha imposat amb el 19,9% dels vots. Al darrere, el PVV de l'extrema dreta, amb el 17%, i, en tercer lloc, el partit socialdemòcrata PvdA, amb un 12%.

Dinamarca: triomf dels socialdemòcrates malgrat el retrocés

En aquest país, la victòria ha estat per als socialdemòcrates, amb el 20,9% dels vots, tot i que han baixat més d'10% respecte als comicis del 2004. El Partit Liberal del primer ministre del país, Lars Lokke Rasmussen, se situaria en segona posició, amb el 20,1% dels vots. Els ecosocialistes han experimentat una pujada espectacular i se situen com la tercera força, amb el 16% dels vots.

Àustria: puja la ultradreta

L'OPV (cristianodemòcrates) ha obtingut el 29,7% dels vots. En canvi, els socialdemòcrates han patit una forta baixada i s'han quedat amb el 23,8% dels vots. El Martin, partit crític amb Europa, ha aconseguit el 17,9% dels vots. L'extrema dreta se situa com la quarta força, amb el 13%.

Grècia: venç l'oposició socialista

A Grècia, l'oposició socialista s'ha imposat en aquestes europees. Els socialdemòcrates del Pasok ha obtingut el 36% dels vots, mentre que els liberalconservadors i cristianodemòcrates s'han quedat amb el 33,9% dels vots.

Portugal: l'oposició de centredreta guanya els comicis

El principal partit de l'oposició, els socialdemòcrates del PSD, s'han imposat amb el 31,77% dels vots, mentre que el governant partit socialista ha estat derrotat amb un fort retrocés, ja que només ha sumat el 26,6% dels vots. 

Xipre: es manté el repartiment d'escons

El partit de dreta a l'oposició Disy s'ha adjudicat la victòria amb el 35,65% dels vots. La segona força ha estat la del partit comunista Akel del president Demetris Christofias, que s'ha quedat amb el 34,9% dels sufragis. El partit centrista Diko ha obtingut un percentatge del 12%.

Suècia: irrupció del Partit Pirata

El partit socialdemòcrata suec ha guanyat les eleccions europees amb el 26% dels vots. Els liberals han quedat en segon lloc, amb el 17,7% dels vots. El Partit Pirata suec, que defensa reformar les lleis de propietat intel·lectual, ha aconseguit representació parlamentària amb un escó.

Finlàndia: descens dels partits majoritaris

Els votants de Finlàndia han castigat els tres grans partits del país (centrista, conservador i socialdemòcrata) i, en canvi, han premiat la ultradreta. El partit guanyador ha estat el conservador Partit de Coalició Nacional, amb el 22,3% dels sufragis, i aparta el Partit de Centre del primer ministre Matti Vanhanen, amb el 20% dels sufragis. També ha pujat especialment el partit ultradretà Verdaders Filandesos, amb el 6% dels vots.

Hongria: clara victòria conservadora

A Hongria s'ha imposat l'oposició conservadora del Fidesz, que ha obtingut una victòria aclaparadora amb el 56% dels vots, 9 punts més que el 2004. En canvi, el partit governant socialdemòcrata MSZP ha patit una derrota històrica, amb el 17% dels sufragis, la meitat de fa cinc anys. L'altre triomfador ha estat el partit d'ultradreta Jobbik, amb un percentatge del 14%.

Bulgària: Guanya el centredreta

El centredreta també ha guanyat a Bulgària amb claredat. Els conservadors han aconseguit el 25% dels sufragis, mentre que el partit socialdemòcrata s'ha quedat amb el 18,4%.

Polònia: els liberals de Tusk guanyen amb comoditat 

El partit liberal PO de Polònia ha estat el clar guanyador dels comicis europeus, amb el 45,3% dels vots. El partit conservador PiS s'ha situat en segon lloc, amb el 29,5% dels sufragis, i ha avançat la coalició de l'Aliança de la Dreta Democràtica i la Unió del Treball.

Letònia: puja la minoria russa

El bloc nacionalista (PS+TB/LNNK) ha guanyat amb el 24,2% dels sufragis, mentre que la segona força més votada és l'SC, de la minoria russa, amb el 16,6%.

Lituània: victòria dels cristianodemòcrates

El partit conservador del primer ministre Andrius Kubkius s'ha imposat amb el 26% dels sufragis. Els socialistes demòcrates s'han situat en segona posició, amb el 18,9% dels vots. Els populistes d'Ordre i Justícia han sumat el 12,5% dels sufragis.

Eslovàquia: guanyen els socialdemòcrates

El Partit Socialdemòcrata del primer ministre Robert Fico també ha obtingut una victòria clara a Eslovàquia, amb el 32% dels vots. Els liberals de l'SDKU han sumat el 16,9% dels sufragis. I l'SNS, amb un discurs xenòfob, ha baixat i s'han quedat amb 5,5% dels vots.

Eslovènia: triomf de l'oposició conservadora

La victòria conservadora també ha estat clara a Eslovènia. El partit conservador SDS ha sumat el 26,9% dels vots, seguits pels sociademòcrates del ZLSD amb un percentatge del 18.

Luxemburg: els cristianodemòcrates mantenen la majoria

El Partit Democristià del primer ministre Jean-Claude Junker ha aconseguit una còmoda victòria a Luxemburg. Ha aconseguit el 38,1% dels vots. La segona força són els socialdemòcrates del LSAP (21,3) i els liberals del DP han obtingut el 15,8%.

Malta: Victòria dels laboristes

Els socialdemòcrates guanyen amb el 55% dels vots, mentre que els cristianodemòcrates se n'enduen el 41%.

Romania: empat tècnic entre esquerra i dreta


El conservador PD i els socialdemòcrates PSD obtenen el 30% dels vots.

República Txeca: victòria dels conservadros de Topolanek

Els conservadors ODS s'enduen el 28,8% dels vots. En segona posició queden els socialdemòcrates del CSSD, amb el 24,5%.

Estònia: victòria dels liberals

Els liberals K s'han emportat el 26% dels vots i els liberals ER han aconseguit el 15%.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut