Barcelona

Sala i Martín aposta per canviar el subsidi de desocupació per un d'educació per combatre l'atur

Segons l'economista Xavier Sala i Martín, la clau de tot és la productivitat. En una entrevista al programa "Economia i empresa" de Catalunya Informació, el catedràtic de la Universitat de Colúmbia aposta per una reforma estructural encaminada a augmentar el nivell de competitivitat del país. Sala i Martín reconeix que aquests canvis seran durs, però diu que són necessaris per sortir de la crisi. Entre d'altres, aposta per la formació dels desocupats com a eina per combatre l'atur, i assegura que cal passar d'un model de subsidi als desocupats per 18 mesos de no fer res per un que aposti per la reeducació. Seguint el model danès, Sala i Martín proposa que els treballadors justifiquin el subsidi amb hores de formació.

Actualitzat
Si el país és més competitiu, no caldrà fer fora els treballadors ni rebaixar-los el sou, perquè produiran més. Amb aquest argument, Xavier Sala i Martín justifica tot un canvi de filosofia, fins i tot en el model de protecció social.

El catedràtic de la Universitat de Colúmbia aposta per reconvertir la mentalitat actual i protegir el treballador en comptes dels llocs de treball. Per això, entén que cal una reforma laboral que passi per garantir les oportunitats de la població de trobar feina i no pas per salvar llocs de treball de manera artificial.

Sala i Martín aposta fins i tot per un canvi en els subsidis de l'atur. Afirma que no té sentit pagar un subsidi per "18 mesos de no fer res", i creu que el més lògic seria aplicar el model de països com Dinamarca, on hi ha un subsidi d'educació en què cobres però "has d'anar a la universitat o a fer cursos".

"Si tens un atac de cor, no t'has de tallar les ungles"

L'economista reconeix que aquestes reformes per augmentar la competitivitat toparan amb el rebuig de molts "lobbies". Sala i Martín posa com a exemple la resposta dels professors a la nova llei d'educació. Tot i això, creu que s'han de dur a terme perquè, assegura, fins ara només s'han pres mesures de cara a la galeria. El catedràtic ho il·lustra amb una frase senzilla i contundent: "Si tens un atac de cor, la solució no és tallar-te les ungles dels peus." Assegura que les ajudes per comprar cotxes, abaixar els impostos per comprar cases o augmentar la despesa pública per a la construcció són mesures que estan bé, però que no ataquen el problema de fons, que és la productivitat.

Finalment, en preguntar-li si veu els "brots verds" a l'economia que va apuntar la ministra d'Economia, Elena Salgado, Sala i Martín respon amb un "sí, però no aquí". Explica que a tot el món hi ha països que sí que s'estan recuperant, però que cap d'aquests països és el nostre. El catedràtic de Colúmbia creu que encara hi ha problemes greus a l'Estat, i recorda que el sector de la construcció i l'immobiliari han fet un forat en el sector bancari de més de 400.000 milions d'euros. Sala i Martín assegura que aquest forat es complicarà quan a les primeres persones que han arribat a l'atur se'ls acabi el subsidi i, de retruc, això agreujarà les taxes de morositat i els problemes al sector financer.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut