Sant Joan Despí

El vot útil, la crisi i el català centren el debat dels candidats catalans a TV3

Aquest divendres al vespre ha tingut lloc als estudis de TV3 a Sant Joan Despí l'únic debat entre els cinc candidats catalans que es presenten a les eleccions europees del 7 de juny. Maria Badia, pel Partit Socialista; Aleix Vidal-Quadras, pel Partit Popular; Ramon Tremosa, per Convergència i Unió; Oriol Junqueras, per Esquerra Republicana, i Raül Romeva, per Iniciativa per Catalunya, han participat en la taula de debat que ha moderat Josep Cuní. Què és Europa avui o com sortir de la crisi han estat els temes al voltant dels quals han debatut els cinc candidats.

Actualitzat
Informació subjecta als blocs electorals dictats pel Consell de Govern de la CCMA. (Nota de la redacció)

Durant el primer bloc del debat, els candidats han defensat la utilitat del vot per als seus partits a les eleccions europees del 7 de juny.

Els candidats del PSC i del PPC, Maria Badia i Aleix Vidal-Quadras, han fet una crida al vot útil per als seus respectius grups a l'Eurocambra. Mentre Badia parlava d'un gran "pacte social europeu" que defensi, per exemple, l'educació gratuïta per a tohom, Vidal-Quadras ha recordat la "capacitat d'influència del grup popular europeu", majoritari a Brussel·les i Estrasburg, i la "capacitat d'acció reduïda dels grups heterogenis".

Per Ramon Tremosa, cap de llista de CiU, aquesta polarització de la cambra fa "un flac favor a la democràcia", i ha reivindicat el paper del Grup Liberal Demòcrata. Oriol Junqueras ha remarcat la importància d'ERC a Europa com a alternativa que defensa els "interessos reals de la ciutadania", i el candidat d'ICV, Raül Romeva, ha mostrat una fotografia del pacte de les Açores per reforçar el seu missatge de "plantar cara a una Europa majoritàriament de dretes".

Receptes contra la crisi

Un altre dels blocs del debat s'ha centrat en la manera com Europa pot ajudar a sortir de la crisi. Mentre la candidata socialista ha culpat de l'actual situació econòmica les "polítiques neoliberals" i s'ha referit als governs del PP com a responsables de la "bombolla immobiliària" a Espanya, Vidal-Quadras ha dit que les polítiques que han conduït a la crisi les han aplicat "els de dretes, els de centre i els d'esquerres" i ha acusat el PSOE d'estar "arruïnant el país".

El candidat de CiU ha negat la culpabilitat de les mesures neoliberals i ha cridat a preservar l'Estat del benestar incrementant "la productivitat". Oriol Junqueras ha dit que "cal un sector públic potent per sortir de la crisi", mentre que el candidat d'ICV-EUiA també ha criticat el neoliberalisme.

El català, font de polèmica

Si hi havia algun tema que podia unir la majoria de grups en un front comú contra el candidat del PPC, Aleix Vidal-Quadras, aquest era l'ús del català. Els representants del PSC, CiU, ERC i ICV han criticat el popular i aquest els ha respost assegurant que estan "obsessionats" per qüestions "sobiranistes" i lingüístiques.

La socialista Maria Badia ha defensat la "bona integració" que garanteix l'actual model d'immersió lingüistica, ja que els alumnes acaben el cicle escolar "dominant a la perfecció català i castellà". Tremosa ha anat més enllà demanant l'oficialitat del català a l'Eurocambra i ha acusat PP i PSOE de "compartir el model lingüístic franquista".

Junqueras ha recordat a Vidal-Quadras que diversos informes de la UE i el Tribunal Constitucional espanyol han avalat la immersió lingüística, que el popular titllava d'"atemptat a la llibertat d'expressió", mentre que Raül Romeva ha cridat la població a votar el 7 de juny per evitar que el candidat del PP català "tingui poder" per obstaculitzar el català a Europa.




Consulta tots els vídeos del debat
Anar al contingut