Seül

Corea del Nord anuncia que ha fet una nova prova nuclear

Corea del Nord ha fet aquesta matinada una prova nuclear, segons ha confirmat el govern nord-coreà. És la segona prova que fa aquest país després de la de l'any 2006, que els va suposar la condemna de l'ONU i la imposició de sancions internacionals. Segons Corea del Sud i el Japó, l'actuació nord-coreana ha provocat un terratrèmol artificial que, en algunes zones ha arribat als 4,7 graus de l'escala de Ritcher. Davant d'aquesta situació, el Consell de Seguretat de l'ONU ja ha anunciat una reunió d'urgència per avui mateix.

Actualitzat
El nou assaig nuclear de Corea del Nord ha estat portat a terme "amb èxit" i amb "un nivell superior en termes de poder explosiu i tecnologia" en comparació amb la prova de l'octubre del 2006, segons ha informat l'agència nord-coreana KCNA. El govern nord-coreà ha assegurat, a més, que la prova vol millorar la seva capacitat de defensa.

Segons sembla, l'assaig ha estat subterrani i s'ha fet a uns 15 quilòmetres del primer centre de proves nord-coreà, a la localitat de Kilju, situada al nord-oest del país. Hores després, el govern de Pyongyang, que ha afirmat que la prova ha estat "segura", és a dir, que no s'ha detectat cap filtració a l'exterior de material radioactiu, hauria disparat míssils balístics de curt abast.

Reunió d'urgència del Consell de Seguretat

La nova prova nuclear de Corea del Nord ha tingut una ràpida reacció de la comunitat internacional. El Consell de Seguretat de l'ONU ja ha anunciat que avui mateix analitzarà la situació en una reunió d'urgència.

Corea del Sud i el Japó han avançat que demanaran al Consell que imposi sancions a Pyongyang. Els ministres d'Exteriors de tots dos països ho han anunciat a Hanoi, on assisteixen a la reunió del Fòrum Àsia-Europa. Fonts sud-coreanes han afegit, a més, que també aprofitaran la reunió al Vietnam per conversar amb altres països, inclosos Rússia i la Xina, sobre la qüestió.

Per la seva banda, els Estats Units ja han iniciat consultes amb els seus aliats i han afirmat que estan "molt preocupats" pel nou assaig nord-coreà.

L'octubre de 2006, un primer assaig nuclear va provocar l'aprovació de sancions de l'ONU, però posteriorment, Pyongyang va acordar el tancament del seu principal reactor. L'any passat, Washington va retirar Corea del Nord de la llista de països que donen suport al terrorisme.

El mes passat, Corea del Nord es va retirar del grup de sis països amb els quals negociava la seva desnuclearització, per protestar contra la condemna internacional pel llançament d'un coet.
Anar al contingut