Portbou

Un tren amb 270 passatgers rememora l'exili català després de la victòria franquista

Any 1939, final de la Guerra Civil. Milers de catalans agafen les poques pertinences que poden carregar i fugen cap a la frontera. Amb aquest trajecte, que ja té 70 anys d'història, s'ha volgut homenatjar l'anomenat "tren de l'exili". Un comboi amb 270 passatgers ha cobert el trajecte entre Barcelona i Portbou per recordar l'èxode català després de la victòria franquista. En una jornada dedicada a la memòria de tants i tants exiliats, els passatgers del tren han seguit la ruta que van fer soldats i ciutadans i han inaugurat el Memorial de l'Exili perquè no s'oblidin aquests fets.

Actualitzat
En record i homenatge de totes aquelles persones que fa 70 anys van travessar la frontera, ha sortit de Barcelona un tren especial, el tren de l'exili. Testimonis i entitats de recuperació de la memòria democràtica han agafat un comboi a l'estació de França i s'han arribat fins a Portbou. Des d'allà, han seguit la ruta que van fer els exiliats del franquisme i s'ha inaugurat el Memorial de l'Exili, un espai dedicat a recordar aquests fets.

Dins del tren hi han viatjat 270 persones, algunes de les quals van viure l'èxode en primera persona. D'altres van néixer en sales de maternitat franceses, o han tingut familiars que també van haver d'exiliar-se. Ha estat un trajecte emotiu ple de records. Un cop a Portbou, la pujada fins al coll de Belitres ha reproduït el trajecte que 100.000 persones van haver de fer. Un cop a dalt, l'alcalde de Cervera, a la Catalunya Nord, i el de Portbou han recordat els fets.

La Generalitat senyalitzarà el camí de l'exili

El govern català, per boca del conseller d'Interior, Joan Saura, reconeix que l'homenatge arriba tard, però assegura que el més important és que hagi arribat. Saura ha explicat que a banda d'aquests actes, se senyalitzaran més de trenta punts a l'Empordà per recordar l'exili. Un dels punts més importants és el coll de Belitres, que més de 100.000 persones van creuar fugint de la victòria militar franquista.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut