Els ocells dels lectors

Cada primavera arriben a Catalunya milions d'ocells provinents de l'Àfrica. Alguns s'hi queden per reproduir-se, però la majoria continuen el viatge cap al centre i nord d'Europa. Es tracta del major desplaçament animal en massa que afecta les nostres contrades. Entre l'1 de març i el 30 de maig del 2009, Recerca en Acció fa el seguiment d'aquest procés.

Actualitzat
Aquí teniu algunes de les imatges enviades pels usuaris del meu3cat24 que hem anat recopilant durant aquest mes de maig!

Ximo Galarza
ens envia la primera busquereta emmascarada ("Sylvia hortensis") que van anellar a Massamagrell (València) el 18 d'abril.

Busquereta emmascarada (Sylvia hortensis) L'ornitòleg ens dóna més informació sobre la busquereta emmascarada, també anomenats tallarols emmascarats, que els trobem en ambients mediterranis. Durant el mes d'abril, han arribat de l'Àfrica i criaran en llocs secs, però amb força vegetació. Podem sentir el seu potent cant en oliverars i boscos oberts d'alzina surera.

Francesc Xavier Sanz Carreras ens ha fet arribar aquesta imatge d'uns cabussons emplomallats.

Cabussons emplomallats L'ornitòleg ens diu que els cabussons emplomallats els podem trobar tot l'any, però és només en aquesta època que els veurem amb el seu vistós plomatge nupcial. Si a l'hivern en podem veure al mar, pràcticament arreu de la costa catalana, a l'època de cria només hi són al delta de l'Ebre, als aiguamolls de l'Empordà i en alguns embassaments de la plana de Lleida. Ben aviat els veurem portant els pollets ben ratllats carregats a l'esquena.


L'Àlex ens explica que és un aficionat a l'ornitologia que, després d'una llarga temporada sense tenir contacte amb aquest món, ara ha anat a poc a poc fent excursions. "Em podríeu dir quin és l'ocell de la foto? Està feta en un bosc de matolls d'Os de Balaguer, a la Noguera", ens pregunta.

Em podrieu dir quin és l'ocell de la foto? La resposta de l'ornitòleg a quin és l'ocell de la foto és la següent: "La fotografia del tallarol que algú suggereix que es tracta d'una tallareta cuallarga és més aviat un mascle de tallarol de garriga ("Sylvia cantallans"). L'anomenada llista malar, bigotera, blanca és molt distintiva d'aquesta espècie. El pit vermellós és indicatiu de mascle."

Segons l'ornitòleg Oriol Clarabuch, la gravació del cant, que pots escolar a la part dreta de la pàgina, sembla que es tracta d'un tallarol de casquet ("Sylvia atricapilla"). El seu cant inclou una estrofa complexa amb diverses notes aflautades. És un ocell comú arreu de Catalunya, que cria en ambients frescals i és força abundant a la Cerdanya. Aquests dies de maig sentim el cant dels mascles a prop dels territoris de cria. A www.recercaenaccio.cat han fet un joc interactiu per identificar el cant del tallarol de casquet i de nou espècies més.


Anar al contingut