Madrid

Iniciativa Internacionalista diu que condemnar la violència terrorista és "simplista"

La candidatura Iniciativa Internacionalista diu que condemnar la violència terrorista "és un plantejament simplista" i que estarien satisfets de rebre el suport dels votants de Batasuna. El govern espanyol diu que l'aval que ha donat el Tribunal Constitucional a aquesta llista no serà un retrocés en la lluita contra ETA.

Actualitzat
La candidatura Iniciativa Internacionalista, que es podrà presentar a les europees amb el permís d'última hora del Tribunal Constitucional, diu que condemnar la violència terrorista és un "plantejament simplista de cara a resoldre el conflicte basc". Això és el que ha afirmat el portaveu de la llista, Luis Ocampo. També diu que els agradaria comptar amb el suport de l'electorat de l'esquerra abertzale.

L'associació de Víctimes del Terrorisme, l'AVT, troba deplorable que el Constitucional hagi donat el vistiplau a una candidatura que el Tribunal Suprem havia anul·lat. Destaquen que és el primer cop que el Constitucional tomba una decisió d'il·legalització política al Suprem i temen que això pugui establir un precedent en l'estratègia aplicada fins ara.

Des del govern espanyol, el PSOE ha assegurat que no implicarà cap retrocés en la lluita antiterrorista l'aval que ha donat el Constitucional a la llista Iniciativa Internacionalista perquè es presenti a les europees.

A Euskadi, el PP ha dit que no comparteix la decisió del Constitucional sobre la candidatura Iniciativa Internacionalista, mentre que els socialistes ho han valorat con una prova d'independència judicial.

Tot plegat, arran de la decisió de deixar via lliure a la candidatura d'Iniciativa Internacionalista a les eleccions europees. El Tribunal Constitucional va emetre la seva decisió només pocs minuts abans que comencés la campanya per a les europees del 7 de juny. Des de primera hora del matí que deliberava sobre què fer amb aquesta llista, que el Tribunal Suprem va voler apartar dels comicis en considerar que encarnava l'entorn d'ETA.

Però la llista que encapçala el dramaturg Alfonso Sastre va presentar al·legacions a aquesta decisió fent una condemna explícita a l'ús de la violència per finalitats polítiques. El Suprem no s'ho va creure, però el Constitucional sí que ho ha fet.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut