Washington

Obama tancarà Guantánamo i portarà presos a territori nord-americà

Barack Obama ha assegurat que complirà la seva promesa de tancar la presó de Guantánamo, tot i que el Congrés li ha negat per ara els fons per fer-ho. Però aquesta decisió, ha dit, no comportarà l'alliberament de cap dels presos de Guantánamo que representin un perill per a la seguretat nacional. En un discurs a l'Arxiu Nacional, Obama ha informat que alguns dels presos seran traslladats a presons de màxima seguretat en territori nord-americà. Segons ha explicat, s'ha identificat una cinquantena de presos que podrien ser traslladats a altres països, mentre que els que hagin violat lleis nord-americanes podran ser jutjats en tribunals americans.

Actualitzat
Obama ha afirmat que la seguretat dels ciutadans "és el primer que penso quan m'aixeco i l'últim que penso quan me'n vaig al llit". "No deixarem en llibertat ningú que pugui posar en perill la nostra seguretat, ni dins dels Estats Units que pugui representar un perill per a la població" i ha afegit que "mai ningú s'ha escapat de les nostres presons de màxima seguretat".

El mandatari ha aprofitat el seu discurs per rebutjar les demandes, algunes de companys demòcrates, perquè constitueixi una comissió de la veritat que investigui les polítiques antiterroristes de l'administració Bush. "M'he oposat a la creació d'una comissió d'aquest tipus perquè creiem que les nostres institucions democràtiques són prou fortes per passar comptes. El Congrés pot revisar els abusos dels nostres valors, i existeixen investigacions en curs al Congrés en matèries com les tècniques violentes d'interrogació".

Segons Obama, els Estats Units van sortir del camí correcte en la seva lluita contra el terrorisme durant la presidència de George W. Bush i ha afirmat que les seves polítiques en la matèria no van ser efectives, es van prendre de manera "precipitada" després dels atemptats de l'11 de setembre de 2001, i actualment són insostenibles. "Les decisions que es van prendre durant els últims anys es van basar en un enfocament legal improvisat per lluitar contra el terrorisme que no era ni efectiu ni sostenible".

Obama ha especificat que "massa sovint" el govern va prendre decisions basades en la por i en la falta de visió de futur, i ha criticat que amb freqüència es manipulessin les dades perquè s'ajustessin a les "predisposicions ideològiques".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut