Montevideo

L'escriptor uruguaià Mario Benedetti mor als 88 anys

L'escriptor uruguaià Mario Benedetti ha mort aquest diumenge a Montevideo als 88 anys, segons han informat fonts pròximes a la seva família. Benedetti, que arrossegava un delicat estat de salut, ha mort a casa seva. La seva capella ardent s'ha instal·lat al Congrés de l'Uruguai, mentre les mostres de condol arriben d'arreu del món. Un dels autors amb més consciència social deixa un llegat de més de 80 obres, entre poesia, novel·les, contes i assajos.

Actualitzat
L'Uruguai acomiada el seu escriptor més universal. Mario Benedetti ha mort aquesta nit passada als 88 anys després d'una llarga malaltia. El govern del país ha decretat dol nacional i ha instal·lat la seva capella ardent al saló del Passos Perduts de l'Assemblea Nacional uruguaiana, per on s'espera que passin milers de persones a dir-li l'últim adéu.

Autor de més de 80 llibres de poesia, novel·la, contes i assajos, així com guions de cinema, la seva última obra publicada havia estat el poemari "Testigo de uno mismo", presentat l'agost de l'any passat. Actualment, treballava en un nou llibre de poesia el nom provisional del qual era "Biografía para encontrarme".

Benedetti ha estat guardonat, entre d'altres, amb el Premi Internacional Menéndez Pelayo l'any 2005, el Premi Iberoamericà José Martí l'any 2001 i el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana l'any 1999.

L'autor havia estat donat d'alta de l'hospital el 6 de maig passat després de passar dotze dies ingressat en agreujar-se-li una malaltia intestinal crònica, i l'any passat també havia tingut diversos problemes mèdics.

Mostres de condol arreu


Les mostres de condol per la mort de l'escriptor uruguaià més universal no s'han fet esperar. Des de Catalunya, el seu gran amic Joan Manuel Serrat, que va versionar poemes seus i un disc sota el títol d'"El sur también existe", ha lamentat la mort de l'escriptor. En declaracions a Catalunya Ràdio, Serrat ha destacat el caràcter del poeta, proper a la gent: "Era un home sense embuts, que li agradava que cantessin els seus versos i que la gent els fes seus", ha explicat.

En els últims mesos, Serrat cada vegada que viatjava a Montevideo visitiva el seu amic, amb qui havien parlat de fer un segona col·laboració, com la que va tenir lloc amb el disc "El sur también existe".

Per la seva banda, la ministra espanyola de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha afirmat que "el millor que podem fer" és llegir-ne l'obra "una vegada i una altra". La presidenta de l'Institut Cervantes, Carmen Caffarel també s'ha referit a la mort del poeta, que ha qualificat com "un dels escriptors més populars i llegits de la literatura en espanyol del segle XX".

L'escriptora catalana Rosa Regàs ha afirmat que Benedetti era dels pocs que creia que la paraula, "a més de ser bella, havia de ser testimonial", i l'escriptora uruguaiana Cristina Peri Rossi n'ha destacat que la seva obra és polièdrica.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut