Madrid

ICV condiciona el suport a Zapatero a deixar els xecs i fer un gir a l'esquerra

ICV-IU ha condicionat el suport al govern de José Luis Rodríguez Zapatero al fet que atengui els compromisos adquirits amb Catalunya -principalment amb l'Estatut i Rodalies- i també que faci un gir a l'esquerra i s'oblidi de la política de xecs. El diputat dels ecosocialistes, Joan Herrera, ha lamentat que "no s'hagi atrevit" a exigir als bancs que donin crèdit i, per tant, opti per rebaixar l'impost de societats. En la rèplica, Zapatero ha defensat que s'ha avalat el sistema financer "per evitar una hecatombe" i ha remarcat que ho han fet "tots els governs". També ha pronosticat que "és probable" que el pitjor de la crisi "ja hagi passat".

Actualitzat
El portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds al Congrés, Joan Herrera, ha ofert col·laboració a José Luis Rodríguez Zapatero, tot i que ha remarcat que els pactes que ha ofert "normalment s'incompleixen". Per això li ha exigit un "canvi d'estil" i una política "no feta de complicitat i gestos, sinó de realitats", amb polítiques d'esquerres i mediambientals i segellant d'una vegada per totes el finançament i el traspàs de Rodalies.

Herrera considera necessari que Zapatero demostri amb fets que aposta pel progressisme. Ha valorat que el govern "no estigui amb la CEOE" per abaratir l'acomiadament, però ha advertit que "la mala notícia" és que "no se sap on és Zapatero".

Tant ICV com IU han defensat una reforma fiscal que gravi les persones amb més recursos, principalment les que disposin de més d'un milió d'euros, i crear un nou tipus marginal a l'IRPF del 50% per a rendes superiors als 6.000 euros mensuals.

El president espanyol ha replicat que "no li entra al cap" un gir que no sigui cap a l'esquerra, i ha afegit que cal adaptar la política fiscal a les circumstàncies i no defensar postures "immobilistes". Zapatero ha explicat que els plans del govern han permès "aturar el cop" i ha recordat que Barack Obama ha anunciat una ajuda similar a la rebaixa dels 400 euros de l'IRPF que va promoure el seu govern.
Anar al contingut