Un bloc de pisos nous per vendre.
Un bloc de pisos nous per vendre.
Madrid

Les propostes de Zapatero no fan ni fred ni calor a promotors, mestres i pimes

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha aprofitat el seu discurs al Debat de Política General per anunciar noves propostes, la majoria destinades a fer front a la crisi econòmica. No és la primera vegada que ho fa. Els afectats per les mesures les han rebudes amb cert desencís. Promotors, pimes i mestres creuen que són poc concretes i que seran poc efectives. Només els fabricants d'automòbils es feliciten pels ajuts directes a la compra.

Actualitzat
La crisi econòmica ha estat el gran eix vertebrador de les propostes presentades per Zapatero.

Habitatge

Per incentivar la venda, el president del govern espanyol ha anunciat que el 2011 s'eliminaran les deduccions de l'IRPF per la compra d'un habitatge. Només es mantindrà a les rendes inferiors als 24.000 euros, i només les rendes inferiors als 17.000 euros a l'any obtindran la deducció màxima de 9.015 euros.

El president de l'Associació de Promotors i Constructors, Enryc Reyna, creu que la mesura "lògica" hauria d'estar encaminada a "estimular la compra d'habitages de manera immediata" i proposa, per exemple, "desgravar durant dos anys molt més del que es desgrava ara". Així, segons Reyna, la gent tindria "un al·licient per comprar".

Petites i mitjanes empreses

Aquelles empreses que tinguin menys de 25 treballadors i una facturació màxima de 5 milions d'euros a l'any podran tenir reduccions d'un 5% de l'impost de societats sempre que no destrueixin llocs de treball. L'ajuda és per als tres exercicis vinents.

El president de Pimec, Josep González, veu aquesta proposta massa "limitada". Considera que s'ha d'ajudar les petites i mitjanes empreses a millorar "el seu finançament", perquè si no, "mantenir la plantilla serà complicat".

Ordinadors portàtils per als alumnes de cinquè

El president espanyol també s'ha compromès que tots els alumnes de cinquè de primària, uns 420.000, comencin el curs vinent amb un ordinador portàtil i pissarres digitals. Per aquest projecte caldrà el suport de les autonomies.

La proposta ha rebut crítiques dels defensors del programari lliure, que lamenten que els aparells portin incorporat el sistema operatiu de Microsoft, el Windows.

Alguns professors afirmen que aquesta mesura suposa un malbaratament dels recursos, perquè abans que ordinadors a les aules, hi ha molts centres que tenen altres necessitats molt més prioritàries.

Ajuts a la compra de vehicles

Els fabricants de cotxes han estat els únics que han manifestat certa satisfacció davant els ajuts directes a la compra que ha presentat el president del govern espanyol.

Dels 2.000 euros per la compra d'un vehicle, l'Estat en posarà 500, les comunitats autònomes 500 més, i els concessionaris i fabricants, 1.000 euros més.

El portaveu de la patronal de fabricants de cotxes, l'Anfac, David Barrientos, ha descatat que "és fonamental que les mesures s'implementin al més aviat possible" i ha fet una crida a les comunitats autònomes "perquè col·laborin i donin suport a aquest tipus de plans".

El conseller d'Innovació, Josep Huguet, ja va advertir aquest cap de setmana passat que la Generalitat no posarà diners per a la compra de vehicles fins que no arribi el nou finançament i hi hagi més recursos disponibles.

Anar al contingut