Madrid

Rajoy exigeix a Zapatero que rectifiqui perquè Espanya viu un moment de "recessió, dèficit, deute i atur galopant"

El president del PP, Mariano Rajoy, ha exigit al cap de l'executiu espanyol una rectificació "urgent" de la seva política econòmica i li ha reclamat un pla global perquè el Pla E és "una suma d'imprevisions". Rajoy ha qualificat el moment que viu Espanya de moment de "recessió, dèficit, deute i atur galopant" i ha sentenciat que l'estat de la nació és que hi ha quatre milions d'aturats. El líder de l'oposició, Mariano Rajoy, ha acusat el president del govern espanyol de falta de previsió i ha dit que "la crisi no era una sorpresa i que el govern no ha fet res". La desautorització de les propostes de Zapatero ha arribat al punt més tens quan Rajoy ha arribat a dir dels diputats del PSOE que "no saben llegir".

Actualitzat
El líder de l'oposició ha enumerat un seguit d'afirmacions i de previsions fetes per Zapatero que no s'han complert per demostrar que, en un primer moment, Zapatero negava la crisi per un "càlcul electoral deliberat i mesquí". Per Rajoy, quan el govern va començar a posar remei a la crisi ho va fer de forma "demagògica i malbaratadora" i tampoc va saber fer les reformes que "els populars ja li havien plantejat".

El líder dels populars ha responsabilitzat de la crisi espanyola la manca de competitivitat de l'economia, la baixa productivitat, la bombolla immobiliària i el dèficit exterior. Rajoy ha exigit a Zapatero una rectificació immediata que ha de passar per tres passos: "Dir la veritat sobre el que està passant, deixar de fer el fantasma i aplicar un bon pla".

Rajoy ha exigit a Zapatero que sigui veraç en el diagnòstic per recuperar la confiança de la ciutadania, i ha afegit que les previsions del govern en matèria econòmica ja no se sostenen i són totalment diferents de les que fan la resta d'organismes econòmics. No és estrany que Rajoy hagi recorregut a aquests arguments tenint en compte com ha començat el seu discurs del Debat de Política General (o de l'estat de la nació, com es coneixia anteriorment): "Hi ha quatre milions d'aturats, aquest és l'estat de la nació".
 
El president dels populars també ha criticat les mesures anunciades per Zapatero en la primera intervenció relacionades amb la deducció per l'habitatge, el Pla Revive o la retallada de l'impost de societats, que ha qualificat de mesures "aïllades".

Tensió i desqualificacions


El discurs de Mariano Rajoy, lluny de buscar complicitats amb el govern per superar la crisi, ha continuat amb un seguit de desqualificacions sobre les mesures proposades per Zapatero. Però les desqualificacions no han acabat aquí. Davant les mostres de rebuig que se sentien de la bancada socialista, el cap de l'oposició ha demanat als diputats del PSOE: "Facin el favor de callar". Això ha encès encara més els ànims i Rajoy els ha etzibat: "Però si vostès no saben llegir".

En el torn de rèplica, el president Zapatero ha sortit en defensa dels seus diputats i ha acusat Mariano Rajoy de demostrar un "estil groller" donant lliçons als altres quan el president del PP "només és mestre en una cosa: perdre les eleccions".

En la contrarèplica, Mariano Rajoy ha acusat Zapatero "d'abdicar en la tasca de governar" i ha reiterat que només li demana una rectificació. El popular s'ha mostrat obert a un pacte en matèria econòmica però ha insistit que "vostè com a president ha de gestionar la crisi".

El líder del PP ha afirmat que el pla d'habitatge de Zapatero ha suposat que "els pisos siguin més cars que mai, que no es donin crèdits a ningú i a sobre ara vol reduir les deduccions". També ha insistit que amb la retallada de les deduccions per la compra d'habitatge està perjudicant la classe mitjana.

Respecte a les acusacions de Zapatero al PP sobre la retallada dels drets dels treballadors que va comportar el "decretazo", Rajoy s'ha defensat dient que no hi ha cap acomiadament lliure més barat que "el que es cobra quatre milions de parats".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut