Madrid

Salut i farmacèutics treballen en un protocol de dispensació de la pastilla de l'endemà

El Departament de Salut i el Col·legi de Farmacèutics es mostren d'acord a vendre la pastilla de l'endemà sense recepta. Per això, han accelerat els plans per facilitar-hi l'accés, que d'aquí a tres mesos ja es vendrà a les farmàcies sense recepta. No obstant això, consideren que s'ha d'exercir un control i ja treballen en un protocol per dispensar la pastilla. I és que els farmacèutics alerten del risc que l'anomenada pastilla de l'endemà es pugui utilitzar com a mètode contraceptiu habitual.

Actualitzat
El Departament de Salut i el Col·legi de Farmacèutics hi estan d'acord. De fet, ja ho estaven fa anys, quan es va planificar que els anticonceptius d'emergència es vendrien a les farmàcies i sense recepta. L'anunci d'ahir de la ministra de Sanitat, però, ha accelerat aquests plans, i ara coincideixen que cal facilitar l'accés a la pastilla de l'endemà, però sense banalitzar-ne l'ús. Entre altres coses, alerten els farmacèutics, perquè no es coneixen les conseqüències de fer-ne un ús continuat.

El vicepresident del Col·legi de Farmacèutics, Francesc Pla, ha indicat que no s'han fet estudis sobre la utilització habitual de les dosis hormonals que porta aquest medicament perquè no està pensat per a això. En aquest sentit, s'ha mostrat partidari de "buscar mecanismes per evitar al màxim que es pugui utilitzar d'una manera habitual".

El Departament de Salut ja treballa amb els farmacèutics en un protocol de dispensació de la pastilla. "El protocol inclourà tot el tema d'acompanyament i assessorament de les dones als punts d'educació sexual i reproductiva, a banda de tot el que és consell farmacèutic sanitari i educació en l'àmbit de la salut sexual i segurament l'avaluació de la forma de dispensació d'aquest mètode anticonceptiu", ha explicat David Elvira, director de Recursos Sanitaris de la Generalitat.

Des del Col·legi de Metges de Barcelona adverteixen que la pastilla postcoital, com a mínim, altera el cicle menstrual. En canvi, l'Agència de Salut Pública de Barcelona ha aplaudit la iniciativa. Per la seva banda, els facultatius també recorden que prendre la pastilla de l'endemà no protegeix contra les malalties de transmissió sexual.

En xifres, a Catalunya s'han utilitzat més de mig milió de dosis de la pastilla de l'endemà en els tres anys que fa que s'administra gratuïtament als centres sanitaris. A Catalunya, l'anticoncepció d'emergència forma part, des del 2004, d'un pla per lluitar contra els embarassos no desitjats d'adolescents. Dels 24.000 avortaments que es van practicar el 2007, el 12% van ser de dones entre 15 i 19 anys.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut