ANÀLISI

Erasmus, universitaris amb esperit europeu

Amb més de 20 anys d'existència, el programa Erasmus'ha convertit en un dels vaixells insígnia del procés d'integració europea.

Enllaç a altres textos de l'autor Oriol Serra

Oriol Serra

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Alemanya

Actualitzat
Amb una mostra de la diversitat lingüística del Vell Continent. Així és com la Comissió Europea presenta el programa d'intercanvi universitari Erasmus a través del seu portal a internet. Amb més de 20 anys d'existència, el programa Erasmus'ha convertit en un dels vaixells insígnia del procés d'integració europea. Però tot i el seu èxit, les xifres absolutes d'universitaris europeus que s'acullen a la beca Erasmus continuen sent molt minses.

Segons les dades de l'executiu europeu, d'ençà de la seva creació l'any 1987, l'Erasmus ha comptat amb 1.900.000 estudiants europeus. L'objectiu de Brussel·les és assolir els 3 milions l'any 2012.

Malgrat les bones impressions de la gran majoria dels europeus que han passat per l'experiència d'estudiar alguns mesos en un altre país de l'entorn europeu, des de l'Erasmus Student Network, una organització sense ànim de lucre que vetlla pels interessos dels erasmus, considera que és millorable. 

Actualment, es destinen 450 milions d'euros anuals a aquest programa, que compta amb més de 2.000 institucions universitàries de 31 països comunitaris, de l'espai econòmic europeu o de països candidats a entrar a la UE com és el cas de Turquia. Però la dotació d'aquesta beca, situada en una mitjana de 192 euros mensuals, sovint resulta insuficient.

La beca Erasmus forma part del Life Long Learning Programme, el programa europeu d'aprenantge continuat, i es pot complementar amb d'altres beques com és la Leonardo da Vinci, concebuda per aplicar els coneixements acadèmics en l'àmbit professional.

Actualment, la República Federal d'Alemanya es manté com el principal país emissor d'Erasmus. Més de 24.000 alemanys van estudiar en un altre estat europeu durant el curs passat. L'estat espanyol, en canvi, és el principal receptor d'erasmus amb més de 27.000 estudiants anuals. El futur de l'Erasmus, però, és global i per això ja fa cinc anys que està en marxa el programa Erasmus Mundus, que obre les portes universitàries als europeus a escala planetària.
Anar al contingut