Estats Units

Trasplanten el 80% de la cara a una dona a qui el marit va disparar

Una nord-americana s'ha convertit en la quarta persona del món, la primera als Estats Units, a qui es fa un trasplantament complet de cara. Es tracta de Connie Culp, una dona de 46 anys resident a l'estat d'Ohio a qui el marit va disparar a la cara ara fa cinc anys. Ahir, Culp va aparèixer davant dels mitjans de comunicació al Cleveland Clinic, l'hospital on va ser operada per última vegada al desembre passat, i va mostrar la cara, ja recuperada després de 30 intervencions. El trasplantament facial de Culp ha estat el més complet que s'ha fet fins ara -en total se li ha reconstruït el 80% de la cara- i també el més costós i experimental. Contenta del resultat, la pacient va comunicar la seva intenció de fomentar l'acceptació social de les persones que tenen desfiguracions.

Actualitzat
"Crec que sóc la persona que heu vingut a veure avui. Em dic Connie". Amb humor es presentava aquesta dona de 46 anys anomenada Connie Culp després que li han trasplantat un 80% de la cara en un hospital de Cleveland. Fins aquesta aparició se n'havia mantingut en secret la identitat així com els motius de les ferides al seu rostre. Ella mateixa ha estat l'encarregada de mostrar la seva nova cara als mitjans de comunicació.

El seu marit li va disparar quan tenia 40 anys. Va perdre un ull, el nas i la resta de la cara va quedar destrossada. No podia olorar, menjar aliments sòlids, beure d'un got, no tenia sentit del gust i respirava a través d'un orifici a la tràquea. Després de més de 30 operacions frustrades i d'haver esgotat els mitjans convencionals de cirurgia, un equip multidisciplinar de metges del Cleveland Clinic la va sotmetre a un trasplantament al desembre.

L'operació va durar 22 hores. Ara la pacient agraeix als seus metges i a la família de la donant "que han fet possible que tingui el rostre d'aquesta persona". La seva expressió encara és una mica estàtica, però ja pot parlar, moure la boca, ensumar i menjar. Els seus metges esperen que amb la recuperació que el somriure torni a la seva cara.

Durant la roda de premsa, Connie ha demanat a la gent que no es rigui dels que són diferents: "Només us vull dir que quan una persona té un defecte o no és tan guapa com sou vosaltres, no la jutgeu perquè no sabeu què li ha passat. A mi em van disparar. No sé si ho sabíeu, això, però a mi em van disparar...".
Anar al contingut