Estrasburg

Europa prohibeix la comercialització de productes derivats de la foca

La Unió Europea, per un vot del Parlament, ha decidit prohibir la importació de qualsevol producte derivat de les foques, incloses les pells. Aquesta decisió històrica arriba la vigília d'una cimera a Praga entre la Unió i el Canadà, el principal exportador de productes de foca després que ja s'han realitzat les sagnants caceres anuals. La prohibició entrarà en vigor a partir de la campanya de caça de l'any que ve. El Canadà ha amenaçat de recórrer a l'Organització Mundial del Comerç.

Actualitzat
Dins de la Comunitat Europea els països que sacrifiquen i escorxen foques són Suècia, Finlàndia, i el Regne Unit (Escòcia) per obtenir productes derivats de la foca o per lluitar contra les plagues. Fora de la Comunitat, se sacrifiquen i escorxen foques amb la mateixa finalitat al Canadà, Groenlàndia, Namíbia, Noruega i Rússia.

La directiva europea que serà d'aplicació a tots els estat de la UE preveu algunes excepcions. D'aquesta manera es preveu la possibilitat de permetre intercanvis comercials quan es pugui garantir que els mètodes emprats de sacrifici i escorxament de foques no han causat sofriments o danys innecessaris a l'animal.

D'altra banda, la normativa indica que la prohibició no podrà perjudicar els interessos econòmics i socials fonamentals de la població inuit, que té en la caça de foques un dels seus mitjans de subsistència. A més, com que la caça de foques que practica la població esquimal no afecta les cries de foca, la directiva no s'aplicarà als productes procedents d'aquesta forma específica de caça. Per això, caldrà que aquests productes estiguin convenientment certificats i etiquetats com a tals.

En canvi, quedaran prohibits tots aquells "productes transformats o no, derivats o obtinguts de les foques", entre els quals s'inclouen la carn, l'oli, el greix, així com tots els tipus de pells provinents de la foca.

A la pràctica, la norma suposarà la prohibició de productes, entre d'altres, com les bosses, gorres, botes o guants utilitzats pels motoristes, esquiadors i boxejadors, així com els productes parafarmacèutics com els compostos per àcids grassos Omega 3.
Anar al contingut