Vitòria

Juan José Ibarretxe anuncia que abandona la vida política

Dia històric el d'aquest dimarts al País Basc. Patxi López es converteix en el primer lehendakari no nacionalista en trenta anys, però això ja se sabia fa dies. En canvi, el què es rumorejava com una possibilitat incerta era la retirada de Juan José Ibarretxe de la vida política. El que ha estat lehendakari durant deu anys ho ha anunciat en el seu últim torn al debat d'investidura assegurant que inicia un "nou camí" i que acaba la seva vida política al mateix lloc on la va començar: al Parlament. Abans d'aquest titular, Ibarretxe n'ha etzibat un reguitzell per desacreditar el pacte entre populars i socialistes, del qual, ha dit, en sortirà un govern d'esquena a la majoria social del País Basc.

Actualitzat
La intervenció del lehendakari en funcions, Juan José Ibarretxe, en el debat d'investidura d'aquest dimarts al Parlament de Vitòria ha començat a les onze del matí i ha durat una hora. Ho ha fet després del discurs del futur lehendakari, el socialista Patxi López, que ha esgotat els noranta minuts estipulats i que arribarà a la lehendakaritza gràcies als vots del PP i d'Unió, Progrés i Democràcia.

Ibarretxe, que també ha inclòs algunes frases en basc en un parlament eminentment en castellà, ha comentat que amb aquest pacte "s'ha enganyat l'electorat contra la majoria sociològica basca, que és abertzale". Ibarretxe sempre ha considerat que la majoria parlamentària no es correspon amb la sociològica.

El líder del PNB, que a partir de dijous serà a l'oposició, ha explicat que continuaran treballant en un projecte "per potenciar la identitat basca basat en la llengua, l'educació i la cultura", i que continuaran defensant "el dret del poble basc a decidir sobre el seu futur".

Juan José Ibarretxe no s'ha estat de denunciar la "perversitat" de la llei de partits dient que és "una trampa que va ser rebutjada per aquesta cambra" i ha afegit que el Parlament basc "ha quedat retallat perquè no hi estan representades totes les forces polítiques basques".

El discurs d'Ibarretxe s'ha acabat a les dotze del migdia. S'ha fet una pausa per dinar i a dos quarts de cinc de la tarda s'ha reprès el debat d'investidura amb la intervenció de la resta de grups polítics del Parlament basc. Els dos candidats han tingut mitja hora de torn de rèplica i ha estat aleshores quan Ibarretxe ha fet l'anunci.

El lehendakari en funcions confirmava els rumors que el veien apartat de la vida política anunciant que comença una nova etapa. No ha concretat gaire cosa més sobre el seu futur, i només s'ha limitat a acomiadar-se d'un Parlament que el va batejar políticament. Ho ha fet mig en castellà, per assegurar que li serà fàcil encarar la nova etapa perquè un lehendakari és un ciutadà més, i mig en basc, per recordar els seus inicis i el seu final en política. L'última paraula des del faristol: "Agur".

Abans d'aquest anunci, Ibarretxe ha ratificat la bateria d'arguments contra el pacte que farà de Patxi López el nou lehendakari.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut