Sant Boi de Llobregat

El fort vent va ser la causa de l'esfondrament de l'edifici del camp de beisbol de Sant Boi tot i que la construcció tenia deficiències

El vent va ser el culpable de l'esfondrament del túnel de batuda del camp de beisbol de Sant Boi. Aquesta és la principal conclusió dels tres informes demanats per l'Ajuntament del municipi. Els estudis tècnics de la Universitat Politècnica, del Col·legi d'Enginyers i del Col·legi d'Arquitectes asseguren que el vent d'aquell dia superava els 160 quilòmetres per hora i que era molt superior als 102 com a màxim que obliga a suportar la normativa. A més, el vent va canviar de direcció de manera brusca, en un fenomen que es coneix com a ciclogènesi explosiva, i va exercir una força que doblava la càrrega màxima que podia suportar l'estructura. Tot i això, el Col·legi d'Arquitectes també destaca algunes deficiències en la construcció.

Actualitzat
L'accident a les instal·lacions de beisbol de Sant Boi en què van morir quatre persones va ser inevitable. Això és el que diuen els tres informes que havia demanat l'Ajuntament de la ciutat a tres entitats independents. El consistori ha presentat els resultats, que coincideixen a assenyalar el vent com a culpable absolut dels fets del 24 de gener del 2009 durant el fort temporal que va assotar Catalunya.

Els tres informes, de la Universitat Politècnica, del Col·legi d'Arquitectes i del Col·legi d'Enginyers, diuen que les ratxes de vent de 160 quilòmetres per hora són molt superiors als 102 de màxima que preveia la normativa quan es va construir l'edifici, fa més de deu anys. Segons els estudis, l'edifici va ser víctima d'un fenomen meteorològic conegut com a ciclogènesi explosiva, és a dir, la formació d'una borrasca de manera sobtada i ràpida. El vent va canviar de direcció i hauria exercit una força molt superior al que podia aguantar l'estructura. A més, destaquen que l'edifici estava preparat per suportar el llindar màxim de vent que marca la normativa.

L'estudi del Col·legi d'Arquitectes, però, destaca dues deficiències en l'estructura de l'edifici. Aquestes deficiències serien la falta de massissats armats verticals cada cinc metres, tal com recollia el projecte de construcció del 1992, i la falta també dels ancoratges de les bigues verticals de la coberta en les seves connexions als murs. Tot i això, l'alcalde de Sant Boi, Jaume Bosch, explica que encara que no hi hagués hagut aquestes deficiències l'edifici no hauria pogut suportar la pressió del vent.

A més d'aquests tres informes, encara hi ha un quart estudi, el del pèrit judicial, que es manté en secret. L'alcalde de Sant Boi reconeix que en les conclusions d'aquest informe hi ha divergències amb els documents fets públics fins ara, però no especifica en quin sentit ni en quin grau.

Una ventada tràgica

El cap de setmana del 24 de gener Catalunya es va llevar amb forts vents. Després que les ratxes de més de 100 km/hores van causar molts problemes i fins i tot una dona morta a Barcelona, a mig matí la tragèdia es va centrar a Sant Boi de Llobregat, amb l'ensorrament del túnel de batuda d'un camp de beisbol. Alguns nens i monitors que estaven jugant un partit s'havien refugiat a l'interior de les instal·lacions quan es va esfondrar l'edifici. Quatre nens van morir i tres més van quedar ferits. Finalment, el temporal va passar causant set morts i importants destrosses arreu del país.
Anar al contingut