Luxemburg

La UE descarta suspendre els vols a Mèxic

Els ministres de Sanitat de la UE reunits a Luxemburg amb l'objectiu de reforçar la cooperació per lluitar contra la grip nova, han descartat la proposta francesa de suspendre tots els vols entre el continent i Mèxic, on hi ha la principal font de contagi de l'epidèmia, segons ha anunciat la mateixa titular de sanitat francesa, Rosalyne Bachelot. La reunió dels 27 se centra tant en l'impuls de noves mesures per prevenir contagis com en el diagnòstic i el tractament de la malaltia, per exemple, la disponibilitat de medicaments antivirals i els terminis en què es podria disposar d'una vacuna.

Actualitzat
Els ministres de Sanitat de la Unió Europea intenteni, en una reunió extraordinària, reforçar la cooperació en la lluita contra el brot de la grip nova. Els responsables de Sanitat se centren tant en les mesures preventives per evitar el contagi com en el diagnòstic i el tractament de la malaltia i els mecanismes de vigilància i control de l'evolució de la situació.

Una de les qüestions més controvertides de la reunió era la proposta francesa que la UE suspengui els vols a Mèxic per reduir la propagació del virus. La presidència txeca havia assegurat anteriorment que la UE no té poders per prendre aquesta decisió i que és cadascun dels estats membres els que han de prendre aquesta mena de decisions. És per això que fonts de la presidència de torn havien ja descartat que a la reunió d'avui es prengui cap decisió en aquest sentit.

La posició de Brussel·les sobre si s'han de prohibir o no els vols a Mèxic ha anat variant al llarg de la setmana. Si dilluns la comissària de Sanitat, Androula Vassiliou, va dir que la seva recomanació personal era evitar viatges no essencials a les àrees on hi ha brots, l'endemà rectificava i assegurava que restringir els desplaçaments no tenia cap sentit.

La reunió de ministres de Sanitat ha de servir per reforçar la cooperació entre els estats membres i l'intercanvi d'informació. Els 27 consideren que la UE ja disposa de les estructures i mecanismes per fer front a la malaltia, gràcies a l'experiència adquirida amb la grip aviària, però volen augmentar encara més la col·laboració. Els 27 tractaran també la disposició d'antivirals i els terminis en què es pot tenir una vacuna per fer front a aquesta nova grip. La comissària de Sanitat es va reunir ahir precisament amb representants de la indústria farmacèutica.

En aquest sentit, el grup farmacèutic Roche assegura que ho té tot a punt per augmentar la producció del seu medicament Tamiflu, eficaç contra la grip nova. El laboratori afirma que en pot elaborar 400 milions de dosis per any. Fonts de la companyia asseguren que nombrosos governs ja n'han fet comandes, tot i que no han concretat de quins països es tracta ni tampoc la quantitat. Mentrestant, la multinacional farmacèutica Novartis està pendent de rebre mostres del virus AH1N1 per començar a desenvolupar una vacuna, segons ha informat la companyia.
Anar al contingut