Barcelona

Geli anuncia 10 possibles casos de grip porcina a Catalunya

El Ministeri de Sanitat ha confirmat un primer cas de grip porcina. Es tracta d'una persona hospitalitzada a Almansa, a Albacete. En total, a Espanya hi ha 19 persones que presenten símptomes semblants als que provoca la malatia. Deu d'aquestes són a Catalunya. Als tres possibles infectats que va confirmar la consellera de Salut, se n'hi sumen set més, ingressats en diferents hospitals com ara Sant Pau o el Clínic. La consellera de Salut, Marina Geli, ha volgut remarcar que tots els pacients són persones joves que els últims dies havien viatjat a Mèxic i que presenten símptomes lleus de grip.

Actualitzat
Encara no hi ha confirmació oficial, però ja són 10 els casos sospitosos de grip porcina a Catalunya. Segons ha anunciat la consellera de Sanitat, tots els afectats són joves amb edats compreses entre els 21 i els 32 anys que han viatjat a Mèxic durant l'última setmana. La confirmació oficial està pendent de les anàlisis que s'estan realitzant al centre de coordinació de l'Hospital Clínic, i que poden trigar entre 24 i 48 hores.

Els possibles 10 afectats dels que ha parlat la consellera Geli són 6 homes i 4 dones que presenten febre i afeccions respiratòries. Cinc d'ells estan ingressats a l'Hospital Clínic, un a Sant Pau, un a l'Hospital Plató, un al Josep Trueta, un a Campdevànol i un altre a Granollers. Tots ells, segons ha confirmat Marina Geli, estan rebent tractament amb antivirals, ja que no hi ha vacuna contra la grip porcina. El departament insisteix que es tracta d'una malaltia de transmissió respiratòria i no es contagia per ingesta de carn. La consellera també ha fet una crida a la població que es vulgui informar que s'adreci al telèfon 902 111 444 de Sanitat Respon.

La consellera ha explicat que des de divendres s'han iniciat diverses mesures preventives. Als centres d'atenció primària amb serveis d'urgències s'estan aïllant els casos de pacients que han viatjat a Mèxic en els últims deu dies i que presenten símptomes com "febre o síndrome respiratòria gripal". Geli ha assegurat que la resta viatgers que no presentin aquests símptomes poden "estar tranquils".

El Departament de Salut català ha activat el protocol de vigilància a tots els centres sanitaris, que faran proves respiratòries a les persones amb símptomes de grip que hagin viatjat els últims deu dies a Mèxic. Als aeroports també s'han pres mesures. Els experts insisteixen que el virus entra a l'organisme per les vies respiratòries, i no pas per la ingesta de carn.

Primer cas confirmat a Espanya

Mentre que a Catalunya s'està a l'espera dels resultats de les anàlisis que han de confirmar si els 10 possibles casos de grip porcina ho són o no, a Espanya el Ministeri de Sanitat ha confirmat el primer cas. Ha estat a Almansa, a Albacete. Però hi ha més casos sota investigació. A banda dels 10 possibles casos a Catalunya, a la resta de l'estat, se n'investiguen sis casos més a València, Bilbao, Albacete, Terol i Algesires. També a Palma es té notícia de dos possibles casos més. Tant des del Ministeri de Sanitat espanyol com des de la conselleria de Salut, s'ha volgut deixar clar que no ens trobem davant de cap emergència i que, en qualsevol cas, es tracta d'una malaltia de transmissió respiratòria que no s'encomana per la ingesta de carn.


Mapa de la propagació de la malaltia


Mostra el mapa de la propagació de l'epidèmia en un format més gran.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut