Barcelona

Els ajuntaments catalans rebran 500 milions d'euros per invertir en energies renovables i crear 7.000 llocs de treball

L'aposta per les energies renovables pot significar, a banda de millorar l'eficiència, la creació de nous llocs de treball. El comissari europeu d'Energia ha anunciat crèdits als ajuntaments catalans per valor de 500 milions d'euros, destinats a obres relacionades amb aquests tipus d'energies. Aquesta inversió podria suposar la creació de més de 7.000 llocs de treball en dos anys, la meitat estables. Els ajutsm que es canalitzen a través de la Diputació, podrien fer-se efectius durant aquest 2009.

Actualitzat
El comissari europeu d'Energia, Andris Piebalgs, ha explicat que "els préstecs del Banc Europeu d'Inversió són a llarg termini, i el que s'estalvia consumint menys energia pot servir per retornar el crèdit. De manera que és una oportunitat perquè tothom hi guanyi".

La majoria de municipis catalans que participen en el projecte són de Barcelona, i els ajuts, que es canalitzen a través de la Diputació, es podrien posar en marxa ja durant aquest 2009. Les inversions inclouen des de canvis en l'enllumenat públic per fer servir "leds" i consumir menys energia fins a la instal·lació de plaques solars i el manteniment d'edificis.

Segons el responsable de medi ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Barón, això permetria, en dos anys, crear més de 7.000 llocs de treball, la meitat estables. És una inversió que es queda al territori, "primer per crear les instal·lacions i després perquè s'han de mantenir", ha destacat Barón.

Traduir inversió dels ajuntaments en llocs de treball com més aviat millor és el que també busca la Generalitat a través dels plans d'ocupació, no només relacionats amb el medi ambient, sinó també amb l'atenció a les persones. Mar Serna, consellera de Treball, ha explicat que "això no té res a veure amb els plans dels anys 80. El que volem és donar ocupació a les persones que els sigui més fàcil trobar feina".

L'interrogant és com finançar-ho, perquè a mesura que avança la crisi s'assequen les fonts d'ingressos del govern.
Anar al contingut