Madrid

L'atur a Espanya ja supera els quatre milions

Al primer trimestre es van destruir 169.000 llocs de treball a Catalunya, la comunitat autònoma on més ocupació es va perdre de tot l'Estat. Respecte al trimestre anterior, aquesta xifra representa gairebé un 80% més. Són dades de l'Enquesta de Població Activa que ha fet públiques l'Institut Nacional d'Estadística. Si mirem els últims 12 mesos, Catalunya també és on més llocs de treball s'han destruït, en total 304.000. Tot plegat fa que el nombre d'aturats s'hagi incrementat de 167.000 el primer trimestre. Pel que fa al conjunt de l'Estat, de gener a març es van destruir 766.000 llocs de treball, i els desocupats ja superen els quatre milions. Concretament són 4.010.700, la qual cosa representa un 17,36% de la població activa.

Actualitzat
La taxa d'atur a Espanya es va incrementar 3,45 punts fins a situar-se en el 17,36% de la població activa en el primer trimestre de l'any i el nombre d'aturats va assolir els 4.010.700, després d'incrementar-se en 802.800 persones en aquest període.

A més, entre gener i març es van destruir 766.000 llocs de treball, la xifra més elevada des de fa 32 anys, quan es va començar a elaborar aquesta estadística, i ara el nombre d'ocupats se situa en 19.090.800.

Tant a Catalunya com al conjunt de l'estat espanyol, al primer trimestre s'han destruït més llocs de treball que en tot l'any passat. A més, es calcula que actualment ja hi ha, a tot l'Estat, més d'un milió de famílies amb tots els membres a l'atur, el doble que fa un any.

En els últims dotze mesos l'atur ha pujat en 1.836.500 persones i s'han destruït 1.311.500 llocs de treball, fet que suposa una caiguda del 6,43% en la taxa interanual.

La taxa d'atur és la més alta des del quart trimestre del 1998, quan va arribar al 17,99%, i el nombre total d'aturats és el més elevat des del 1976, primer any del qual es tenen dades.

Catalunya


Pel que fa a Catalunya, ha estat la comunitat on més s'ha incrementat l'atur, amb 166.900 aturats més respecte al trimestre anterior. Ara el nombre d'aturats se situa en 622.700, amb una taxa d'atur del 16,16%.

Salgado

La vicepresidenta segona del govern, Elena Salgado, ha admès que les dades d'atur del primer trimestre de l'any són "dolentes i pitjors del que s'esperava", si bé ha mostrat la seva confiança que a partir de l'abril hi haurà una "clara" inflexió i es desaccelerarà la pujada de l'atur.

La vicepresidenta ha recordat que la seva primera prioritat és l'ocupació i ha apostat per lluitar contra la destrucció de llocs de treball, garantir el pagament de les prestacions i adoptar mesures per recuperar el camí del creixement.

Consellera Serna


La consellera de Treball de la Generalitat, Mar Serna, ha reconegut que les dades de l'Enquesta de Població Activa "no són bones",  però confia en un creixement de l'atur "menys intens" en els pròxims mesos, encara que no en un "decreixement".

Serna justifica aquesta previsió pel fet que l'evolució de l'atur s'ha anat moderant en el primer trimestre. Així, al gener a Catalunya van perdre la feina unes 1.000 persones al dia, al febrer van ser 850 treballadors diaris, i al març es va baixar fins als 600 treballadors que es quedaven sense feina cada dia.

Reaccions dels sindicats

CCOO ha considerat "preocupant" la taxa d'atur registrada en el primer trimestre de l'any i ha insistit en la necessitat d'arribar a un pacte de legislatura per l'ocupació, la protecció social i l'economia productiva.

En un comunicat, el sindicat ha afirmat que govern, empresaris i sindicats han de centrar tots els esforços en el disseny d'un nou model econòmic i productiu, en la lluita contra la desocupació, en la cohesió social, en la garantia de la protecció per desocupació i en la reinserció laboral dels desocupats.

Rajoy

El president del PP, Mariano Rajoy, ha assegurat que les xifres d'ocupació reflecteixen una dada "veritablement dramàtica" i alhora ha criticat que el govern només s'hagi dedicat a "augmentar, augmentar i augmentar" la despesa pública "hipotecant el futur".

ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut