Madrid

Salgado es desmarca de Solbes i aposta per noves mesures anticrisi

A la primera conferència de premsa, la vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Elena Salgado, ha contradit el seu antecessor en el càrrec, Pedro Solbes, en assegurar que hi ha marge fiscal per a noves mesures anticrisi. Això no obstant, ha advertit que la deterioració dels comptes de l'Estat obliga a "ser més selectiu" en relació amb les mesures que finalment veuran la llum. D'altra banda, Salgado ha admès que el govern modificarà les seves estimacions de creixement per aquest any i el que ve a la vista de com està evolucionant l'economia, encara que ho farà en el marc de l'elaboració dels pressupostos.

Actualitzat
Abans de comparèixer per primera vegada davant els mitjans, Salgado ha anat al ple del Congrés que havia de convalidar la intervenció per valor de fins a 9.000 milions d'euros de la Caixa Castella-la Manxa (CCM). Un decret llei que ha comptat amb el vot a favor de tots els grups menys el d'ERC i Upyd.

Al Congrés, la ministra ha defensat que el govern i el Banc d'Espanya van prendre la decisió d'intervenir a la caixa per la "necessitat urgent" d'assegurar que l'entitat seguís operant amb normalitat. Segons Salgado, calia garantir que CCM complís "amb les seves obligacions enfront dels dipositaris i creditors" davant les seves "dificultats transitòries de liquiditat" i amb l'objectiu últim de garantir la solvència de tot el sistema.

Sobre l'aval, ha confirmat que no preveu que s'augmentin els 9.000 milions que s'han posat sobre la taula, encara que de moment només se n'ha lliurat una tercera part. En el cas d'una eventual execució de les garanties d'aquest préstec, el Fons de Garanties de Dipòsits serà el responsable de reemborsar al Tresor el capital exigible.

La majoria de grups hi donem suport


Tot i que la majoria dels grups, llevat d'ERC i UPyD, hi han donat suport, la ministra no s'ha lliurat de les crítiques, especialment pel que fa a la no-modificació de la llei de caixes d'estalvis sense consens. El portaveu del grup popular, Cristóbal Montoro, ha explicat que el PP dóna suport a la mesura per una "única" raó, que és el present i el futur de CCM, i per vetllar pels interessos dels seus dipositants.

Per la seva banda, el portaveu de CIU, Josep Sánchez Llibre, s'ha mostrat "radicalment en contra" d'un canvi en la llei de caixes. Idèntic argument ha sostingut el PNB, que ha sol·licitat al govern que presenti un "full de ruta, concret i precís" sobre eventuals noves intervencions. En el mateix sentit també s'ha pronunciat el diputat d'IU, Gaspar Llamazares, que ha dit que donarà suport a la concessió d'avals per raons d'"urgència" i viabilitat, encara que tampoc acceptarà una reforma de la normativa.

ERC i Upyd, per contra, han rebutjat la iniciativa ja que pot suposar una "privatització" per part dels bancs que sempre han vist les caixes d'estalvi com un "caramel", segons ha dit Joan Puigcercós. Per la seva banda, Rosa Díez ha criticat que el decret "vulnera" els acords europeus sobre estabilitat financera i no dóna garantia a l'entitat.
Anar al contingut