Barcelona

Volkswagen adjudica la fabricació de l'Audi Q3 a la planta de Martorell

El grup Volkswagen ha decidit que el nou Audi Q3 es produirà a la fàbrica de Seat a Martorell. L'anunci arriba després de diverses setmanes de negociacions entre el consorci automobilístic alemany, la Generalitat i el govern espanyol, i també unes setmanes després que la plantilla va aprovar en referèndum congelar-se el sou, en un intent d'adjudicar-se el Q3 i garantir el futur de la fàbrica del Baix Llobregat. La notícia ha arribat de la mà de la UGT, que ho ha anunciat per sorpresa al congrés del sindicat, i també d'Audi, que ha difós la informació a la intranet de l'empresa. De moment, però, tant Volkswagen com Seat i també els governs espanyol i català es mantenen en silenci.

Actualitzat
El sindicat UGT ha confirmat, en el XIII congrés de l'organització, l'adjudicació del model a Martorell. En el cas d'Audi, la notícia ha transcendit per un comunicat intern. La planta catalana s'ha imposat a altres factories que aspiraven a aconseguir el Q3, com ara les de Bratislava, a Eslovàquia; la de Gyor, a Hongria, i la d'Ingolstadt, a Alemanya.

La producció del Q3, el nou model de tot terreny d'Audi, començarà el 2011. Se'n fabricaran entre 80.000 i 100.000 unitats cada any. D'aquesta manera, es permetrà salvar l'excedent de 1.500 llocs de treball que, segons Volkswagen, té la fàbrica de Martorell.

Els que no s'han volgut pronunciar sobre la concessió són el Ministeri d'Indústria, el de Treball i la Conselleria també de Treball, que no han confirmat ni desmentit que el Q3 es fabricarà a Martorell. Tampoc ho han confirmat ni Seat ni Volkswagen, que previsiblement esperaran a fer-ho aquest dimecres, durant la celebració del consell de supervisió de Volkswagen.

El president del comitè d'empresa de Seat a Martorell i representant de la UGT, Matías Carnero, ha afirmat en declaracions al canal 3/24 que l'adjudicació del Q3 és una "molt bona notícia", fruit de la "pressió i l'esforç que han fet els treballadors i treballadores". Carnero ha agraït la implicació en les negociacions tant dels sindicats com del Ministeri d'Indústria i dels presidents espanyol i català.

Des de la CCOO, que es va oposar a la congelació salarial, el secretari general del sindicat, Joan Carles Gallego, ha afirmat que la notícia és "una victòria per a tothom", i ha felicitat la UGT enmig dels xiulets d'alguns del assistents al congrés de la Unió General de Treballadors. Segons Gallego, l'adjudicació demostra que la qualitat de la fàbrica de Martorell és més important que els costos laborals de Bratislava.

Precisament, el secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha demanat a CCOO que expliqui "més profundament" la seva posició respecte al Q3, en referència a les diferències en el si del comitè d'empresa de Seat.

Álvarez ha afirmat que la UGT ha mantingut "un compromís de lleialtat". "Nosaltres no l'hem trencat", ha dit, i ha recordat que "a Seat ho hem fet tan bé, que el Q3 vindrà a la Seat". D'aquesta manera ha contestat el dirigent de CCOO, Joan Carles Gallego, que en el discurs de convidat al congrés ha reclamat més instruments que "reforcin la unitat sindical".
Anar al contingut